Curtea de Justiție a UE a decis că un angajat care, din motive independente de voința sa, nu a cerut concediu de odihnă înainte de încetarea raporturilor de muncă, are dreptul la compensarea în bani a zilelor de concediu neluate, potrivit avocat.net.
Singura situație în care angajatul poate contesta plata concediului este dacă demonstrează că angajatul a intenționat să nu își ia concediul de odihnă legal.

„Curtea de Justiție declară că dreptul Uniunii se opuna ca un lucrător ca își piardă în mod automat zilele de concediu anual plătit la care avea dreptul în temeiul drepturlui Uniunii, precum și, în mod corelativ, dreptul la o indemnizație financiară în temeiul acestui concediu neefectuat, doar pentru faptul că nu a solicitat concediu înaintea încetării raportului de muncă. Aceste drepturi nu se pot stinge decât dacă lucrătorului i s-a oferit efectiv posibilitatea de căƒtre angajator, în special printr-o informare corespunzătoare din partea acestuia din urmăƒ, de a efectua zilele de concediu în cauzムîn timp util, aspect care trebuie dovedit de angajator” , se arata in comunicatul institutiei.

Sursa Stiripesurse.ro