Luna trecută scriam despre faptul că Societatea Apă-Canal 2 000 S.A a câștigat pe site-ul www.listafirme.ro, locul I în Top Profit România. În esență, astfel de diplome se cumpără contra unei modice sume de 93. 70 lei. Pentru a afla care este situația reală a societății am solicitat către Administrația Bazinală de Apă Argeș – Vedea cantitatea de apă facturată către Apă Canal, iar societății Apă- Canal procentul de pierderi, prin comparație putându-se afla gradul real de profitabilitate al societății.

Fiind informații de interes public, piteștenii plătind unul dintre cele mai mari prețuri la apă din țară, ABAAV a răspuns solicitării pe Legea 544 privind liberul acces la informații publice. Astfel, în 2017 ABAAV a facturat 22. 494, 171 MII metri cubi de apă, conform răspunsului atașat.

          Ce spune Apă Canal 2000 S.A: Două răspunsuri total diferite

Societatea condusă de Mihail Marinescu a dat două răspunsuri diametral opuse. Primul răspuns la solicitarea pe Legea 544 a fost următorul: „Pentru a putea formula un răspuns pertinet trebuie să explicați în mod suplimentar noțiunea de pierderi, raportat la extragerea din pământ sursele de distribuție apă fiind subteran și suprateran.”, lăsându-se impresia că nu au nimic de ascuns.

 

Am revenit cu o nouă solicitare, unde am detaliat cât mai tehnic cerința inițială, care în fapt era extrem de simplă ce PIERDERI a înregistrat societatea în 2017. O întrebare pertinentă la care așteptam un răspuns pertinent, ca să-i cităm pe cei de la Apă-Canal. Ce răspund ei: Datele solicitate NU FAC PARTE DIN LISTA INFORMAȚIILOR DE INTERES PUBLIC stabilite la nivelul S.C APĂ CANAL 2000 S.A.

 

 

Bulversant răspunsul conducerii societății, mai ales că doar cu o săptămână în urmă ne-a cerut să detaliem solicitarea pe Legea 544, pentru a-ne putea da, cităm din nou din primul mail: un răspuns pertinent. Ce s-a schimbat în câteva zile, însuși regulamentul societății? Nu am aflat de vreo ședință care să se întrunească în acest scop, în afara celor în care șefii societății își anchetează angajații care nu se supun orbește.

Revenind la pierderi. Sursele noastre care cunosc foarte bine sistemul spun că procentul real este de peste 40%, ceea ce dacă ar fi raportat și conform legii toată rețeaua trebuie reabilitată.

Tot la management profitabil, trebuie menționată și instalația de filtre presa din stația de  epurare în valoare de 1 800 000 euro, pe fonduri europene, care nu mai fost pornită de când a fost…terminată.

Dat fiind refuzul Societății Apă-Canal 2000 S.A de a pune la dispoziție date de interes public, încălcând Legea 544, Știri de Pitești va înainta solicitări asemănătoare către Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice și Asociației Române a Apei. Locuitorii județului Argeș care plătesc către S.C Apă Canal unul dintre cele mai mari prețuri la apă din țară, locul doi după Constanța, au dreptul să știe cât din sumele care li se facturează este apă real consumată și cât pierderi neraportatate de cea mai profitabilă societate din România.