Cu o experiență de peste 20 de ani în acest domeniu, sensei Mihai Vatafu a inaugurat, sâmbătă, o sală de arte marțiale unde Ashihara se va îmbina armonios cu Jiu-Jitsu Brazilian. Cei care au făcut cel mai frumos spectacol au fost copiii. Puștii de 4 ani, echipați în Kimono, au adus gingășia lor serioasă pe tatami. Fetele nu fac excepție, făcând parte dintre medaliații la campionatele internaționale.

Un sport mai puțin cunoscut, sau mai corect spus, o nouă artă marțială se conturează în România: Jiu-Jitsu Brazilian. La sala din centrul orașului Pitești, cei care vor să experimenteze ceva inedit, trebuie să știe că această ramură a artei marțiale, deși spectaculoasă de pe margine, în esență este foarte grea. Luptele se dau corp la corp, pe saltea, iar claustrofobia ar fi unul dintre atributele care îl sperie pe potențialul elev. Strânsoarea adeversarului poate fi, așa cum spunea unul dintre antrenori, umilitoare. Și este, pentru că acolo, jos, cu un picior pe gât nu te poți simți altfel decât neputincios. Probabil de asta, la antrenamentul de sâmbătă, nu am văzut nicio fată. Sensei Florin Ionescu, explică:

In schimb, la Ashihara, este mai multă libertate, mai multă dezinvoltură, și mai puțină forță brută. Eleganța și suplețea par mai accesibile tuturor categoriilor de gen și vârstă. Cel puțin așa se vede de pe marginea de la tatami.

Și ar mai fi ceva de spus despre artele marțiale: conturează caractere prin disciplină și perseverență.

Indiferent că este vorba despre un umăr puternic pe care îl simți lovind în tine, sau despre o mișcare elegantă a piciorului care brăzdează aerul, trecând razand pe lângă chipul încremenit, toate astea duc undeva: un mod de viață sincer. In România, sportul, este vitregit de 30 de ani, deși cu toții așteptăm rezultate. Părinții aduc copiii pe banii lor la săli de sport, antrenorii fac eforturi pe sume infime să transmită mai departe ceea ce au învățat, iar banii din bugetele locale se scurg pe lângă. Și sunt mulți. Dar copiii și tinerii care nu cer nimic acum statului sunt și mai mulți, și la un moment dat ei vor fi cei care vor hotărî soarta acestei țări. Educația și sportul își vor spune cuvântul. Majoritatea școlilor din Pitesti au porțile închise pe terenul de sport, unde s-ar putea face un pic de mișcare.

Ashihara Karate Pitești are sediul pe strada Egalității, fostul bar Dark.