Florile de tei şi ceaiul obţinut din acestea au numeroase virtuţi terapeutice care pot ajuta la ameliorarea a numeroase probleme de sănătate.

Florile de tei au în compoziţie un anumit tip de zahăr (care deosebeşte acest ceai de restul prin dulceaţa sa naturală), acid galic şi catecol, precum şi ulei esenţial numit farnesol, care conferă plantelor proprietăţi neurosedative şi antispastice, reducând inflamaţiile de la nivelul aparatului respirator şi fiind astfel de mare ajutor celor care suferă de viroze sau răceli.

Datorită substanţelor active din plantă, ceaiul de tei este folosit ca sedativ uşor şi este recomandat să fie băut cu 30 de minute înainte de culcare, în special în cazul persoanelor care se confruntă cu tulburări de somn şi stări de nervozitate şi anxietate.

Această licoare ajută şi în răcelile însoţite de febră, dar poate preveni şi infecţiile urechii interne. Ceaiul de tei este util şi pentru ameliorarea guturaiului şi a congestiei de la nivelul tractului respirator.
Tratează tusea convulsivă şi gripa. Ceaiul de tei stimulează transpiraţia şi scade temperatura corpului. Florile de tei au efect calmant şi ajută la eliminarea secreţiilor bronşice.

Consumul regulat de ceai de tei îmbunătăţeşte funcţia întregului sistem cardiovascular, iar problemele cardiace determinate de stres vor putea fi prevenite.
De asemenea, consumat în mod regulat, ceaiul de tei va prelungi durata vieţii, iar starea de sănătate va fi una excelentă.
Datorită substanţelor active pe care le conţine şi proprietăţilor pe care le are, ceaiul de tei este folosit ca sedativ în caz de insomnie.Asociat cu muşeţelul şi menta, ceaiul de tei uşurează digestia şi tonifică mucoasa gastrică. Florile de tei pot ajuta la prevenirea problemelor stomacale (diareea şi indigestia, dar şi vărsăturile). Potrivit studiilor, o cană de ceai de tei înainte de culcare poate îmbunătăţi procesul de digestie.

Amestecat cu bicarbonat de sodiu, ceaiul de tei poate fi utilizat pentru gargară în caz de inflamaţie a amigdalelor.
În cosmetică, în combinaţie cu albăstrele, floarea de tei ajută la reducerea cearcănelor întunecate de sub ochi, dar şi pentru calmarea tenurilor irritate.