Avand in vedere ca pana astazi 30.01.2019 in judetul Arges au fost confirmate 66 de cazuri de gripa si 2 decese, Directia de Sanatate Publica Arges recomanda populatiei judetului aplicarea cu rigurozitate a recomandarilor specialistilor pentru evitarea imbolnavirilor si a raspandirii virusului gripal.

In cadrul morbiditatii prin boli acute, infectiile acute respiratorii ocupa primul loc. Virusurile care imbolnavesc oamenii se transmit cu usurinta de la o persoana la alta, putand duce la epidemii (imbolnaviri in masa). Ele pot produce:
– raceli/viroze/pneumonii
– gripa
Racelile/virozele sunt infectii produse de virusuri, altele decat cel gripal, care insa dau semne de imbolnavire foarte asemanatoare cu gripa. Vaccinul antigripal nu apara organismul de aceste virusuri.
Gripa sezoniera se refera la tipurile obisnuite de virusuri gripale umane, care in fiecare sezon rece duc la imbolnavirea unui numar de persoane. Exista un vaccin elaborat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii in fiecare an, care poate preveni gripa.
Vaccinul antigripal distribuit gratuit prin cabinetele medicilor de familie pentru sezonul 2018-2019 contine antigenele necesare pentru prevenirea infectiei cu virusul gripal circulant.
Cum se transmit virusurile care produc boli respiratorii ?
Microbii care produc imbolnaviri ale nasului, gatului, urechilor sau plamanilor se pot transmite fie direct – de la o persoana la alta – fie indirect, prin obiecte folosite sau atinse de persoana bolnava, cand stranuta sau tuseste. Picaturile de lichid pe care bolnavul le elimina cand tuseste sau stranuta patrund in nasul sau gura persoanelor din jur, transmitand si virusurile. Daca picaturile cad pe diverse suprafete, acestea pot fi atinse cu mainile care apoi sunt duse la gura sau nas si astfel pot si ele transmite virusurile.
Simptomatologie
Debutul poate fi brusc, uneori brutal, cu fiori si febra (38-40 grade C), dureri musculare, dureri de cap, dureri in gat, secretii nazale abundente, lacrimarea ochilor, oboseala marcata, fata congestionata; la scurt timp poate apare tusea, la inceput seaca, apoi productiva.
Gripa sezoniera este cauzată de virusurile gripale umane care infecteaza caile respiratorii (nas, gât, bronhii și uneori plămâni).
Puteti recunoaște o viroză respiratorie alta decât gripa, dupa debutul mai lent al bolii (începe ușor cu usturimi în gat, nas infundat, dureri de cap) cat si dupa evolutia mai usoara a bolii.
Aceste forme de viroze respiratorii (răceala) sunt cauzate de alte virusuri respiratorii (adenovirus, virus sincițial respirator, virusuri paragripale etc.)
Complicațiile gripei pot include pneumonieurechii, infectii ale sinusurilor, deshidratare si agravarea afectiunilor medicale cronice existente, cum ar fi insuficiența cardiacă congestiva, astm sau diabet.
La persoanele în vârstă, gripa poate provoca, uneori, și/sau agrava anumite afectiuni cardiace, care ar duce apoi la atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale.
Grupele cu risc includ femei însărcinate, copii, persoanele în vârstă și cele cu afecțiuni medicale cronice, cum ar fi:
– astmul bronșic și alte boli respiratorii;
– diabetul zaharat și alte boli endocrine;
– boli de inimă;
-boli de rinichi;
– boli de ficat;
– boli metabolice;
– boli neurologice;
– obezitate.

Este important sa urmati recomandarile medicului dumneavoastra pentru a evita complicatiile grave legate de gripa, in special daca faceti parte din categoria persoanelor la risc.

Vaccinati-va inainte de a incepe sezonul de gripa.
Vaccinarea in fiecare toamna reduce foarte mult riscul de imbolnavire. In functie de tipul de virus care circula in fiecare an, sezonul de gripa in general dureaza din octombrie pana in luna mai. Vaccinarea in fiecare an, este masura de prevenire unica cea mai eficienta impotriva gripei sezoniere.

In judetul Arges Ministerul Sanatatii a distribuit prin Directia de Sanatate Publica Arges 49220 doze de vaccin antigripal pentru a fi facute gratuit persoanelor din grupele de risc.
La cererea medicilor de familie DSP Arges a solicitat Ministerului Sanatatii o suplimentare de 1500 doze de vaccin antigripal.

Vaccinul antigripal poate fi achizitionat de alte categorii de persoane din farmacii si recomandam efectuarea lui chiar si in aceasta perioada, eficacitatea in preventia gripei fiind dovedita.
De asemeni DSP Arges a instituit masuri de prevenire a imbolnavirilor in unitatile sanitare din judet, prin:
– limitarea accesului vizitatorilor in intreaga unitate si interzicerea lor in sectii cu mare risc (ATI, Nou-Nascuti, Boli Infectioase etc.)
– izolarea suspectilor de gripa in sectiile Boli Infectioase si/sau ATI in functie de starea clinica si co-morbiditati;
– izolarea si instituirea triajului zilnic al personalului medico-sanitar si auxiliar, cu excluderea celor care prezinta semne de boala respiratorie;
– purtarea obligatorie a mastii;
– spalarea cat mai frecventa a mainilor.
Masuri care limiteaza raspandirea infectiilor respiratorii/gripei
Spalatul pe maini cu apa si sapun este obligatoriu in oricare dintre urmatoarele situatii:
– dupa ce stranutati, tusiti sau va suflati nasul
– inainte si dupa pregatirea hranei
– inainte si dupa masa
– oricand mainile au un aspect murdar.
Alte masuri recomandate:
– acoperiti gura si nasul cand stranutati sau tusiti (cu un servetel de hartie pe care il aruncati dupa aceea)
– nu folositi in comun obiecte personale (prosoape, batiste, cosmetice etc.)
– daca va imbolnaviti, actionati responsabil (repaus la domiciliu, pastrarea distantei fata de persoanele din jur, mai ales daca tusiti sau stranutati)
– consumati multe legume si fructe proaspete, bine spalate sub jet de apa potabila inainte de consum
– aerisiti zilnic incaperile in care lucrati sau va odihniti
– evitati aglomeratiile
– imbracaminte adecvata temperaturilor de afara

Se recomanda adresabilitate imediata catre medicii de familie si medicii specialisti in cazul aparitiei primelor semne de decompensare a afectiunilor cronice, de guturai/raceala (febra, tuse, dureri in gat, dureri musculare etc.).
Din cauza fluctuatiilor frecvente de temperatura DSP Arges recomanda populatiei sa asculte sfatul medicilor, sa respecte regulile de igiena si sa se vaccineze antigripal pentru evitarea imbolnavirilor., se arată într-un comuniact de presă emis de DSP Argeș.