Primarii de municipii, care marți au avut discuții cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, și cu consilierul Darius Vâlcov pe tema cotelor care ar urma să fie alocate din buget administrațiilor locale, cer în continuare o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă.
Asociația Municipiilor din România, condusă de primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a transmis, miercuri, printr-un comunicat de presă, că solicită, în continuare, o întâlnire cu premierul Viorică Dăncilă și alocarea unei treimi din bugetul național către autoritățile locale.
„O astfel de măsură este în acord cu realitățile europene, unde alocările către autoritalile locale ajung (în unele state chiar depășesc ) la 60% din bugetele naționale, în deplină concordanță cu prevederile Cartei Europene a Autonomiei Locale, ratificată de România încă din 1997”, spun primarii marilor orașe.
Primarii de municipii au afirmat, marți seară, la finalul discuțiilor de aproximativ două ore și jumătate cu ministrul Eugen Teodorovici și cu consilierul Darius Vâlcov, că au cerut ca o treime din bugetul de stat să meargă către administrația locală și nu acceptă o altă variantă.
Ei spun că un răspuns din partea ministerului Finanțelor a fost promis până miercuri, la ora 12,00, iar dacă va lipsi „un procent” din această sumă cerută vor merge să protesteze în fața Guvernului.
„Dacă va lipsi un procent, înseamnă că Guvernul bagă mâna în buzunarul cetățenilor”, a afirmat primarul Aradului, Gheorghe Falcă.
Primarii acuză Ministerul de Finanțe și Guvernul că în 2019 se dorește alocarea a doar 45-50% din impozitul pe venit către primării, față de 60% cât ar fi necesar după scăderea impozitului pe venit de la 16 la 10% în 2018, pentru reechilibrarea bugetelor. Informațiile au fost obținute de primari ”pe surse” fiindcă Guvernul nu a avut până acum nicio consultare cu ei, așa cum prevede legea, iar proiectul de buget nu a fost încă publicat, deși Executivul a anunțat că va fi aprobat în această săptămână. Primarii spun că în această manieră se ia practic 1 miliard de euro de la primării, iar bugetele de investiții din orașe vor fi diminuate cu până la 30%. Asta se reflectă în facilitățile de care beneficiază direct cetățenii: drumuri, spitale, parcări, parcuri, poluare. Mai mult, către consiliile județene s-ar duce până la 35% din impozitul pe venit, față de 18% anul trecut, ceea ce va duce la sporirea puterii baronilor locali și politizarea alocărilor bugetare.