Politia Argeș a emis o atenționare de vreme rea care se adresează în special soferioor:

*Întrucât la această oră, traficul rutier se desfăşoară în condiţii specifice de viscol, Inspectoratul de Poliție Județean Argeș recomandă tuturor conducătorilor de autovehicule să pornească la drum în funcţie de necesitate, să nu plece la drum fără a avea autovehiculul dotat pentru condiţii de iarnă, să adopte o manieră preventivă de condus și să respecte indicațiile polițiștilor rutieri aflați în trafic.
Totdată recomandăm cetăţenilor să nu supraîncarce Sistemul Unic de Apeluri de Urgență 112 cu sesizări ale unor aspecte care să nu implice necesitatea deplasării organelor de intervenție.*

La această oră, pe drumurile din județul Argeș se înregistrează ninsori abundente și viscol. Se circula în condiții de iarnă, fără restricții, pe toate drumurile din județ, iar pe DN7 Dragoslavele și pe DN7A Cetățeni au fost semnalate autocamioane care au dificultăți în a înainta, îngreunând traficul rutier.

Începând cu orele 16,00, de la debutul ninsorii, au fost semnalate peste 70 de apeluri prin SNUAU 112, majoritatea dintre acestea referindu-se la faptul că se circulă în condiții specifice de iarnă, fără a semnala situații care să implice deplasarea organelor de poliție..
Pe raza municipiului Câmpulung fost semnalate două cazuri de acoperișuri căzute, care au produs pagube la mai multe autoturisme parcate, precum și mai mulți copaci căzuți și fire de electricitate afectate de intemperii care îngreunează traficul.
Evenimentele rutiere petrecute până în prezent nu au fost soldate cu victime omenești.
Vă sfătuim să manifestați discernământ atunci când apelați la SNUAU 112 pentru a vă exprima aspecte care nu exprimă o situație de pericol iminent și nu implică necesitatea deplasării organelor de intervenție. Alte persoane pot avea nevoie de ajutor, iar primirea acestor sesizări poate fi îngreunată prin apeluri nejustificate.

Având în vedere faptul că în regiunea Muntenia sunt anunţate ninsori abundente şi viscol, precum şi posibilitatea ca ulterior să apară condiţii pentru formarea unui strat de gheață sau polei pe partea carosabilă, conducătorii de autovehicule sunt sfătuiţi să circule, atât în localităţi, cât şi în afara acestora, cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă.

În cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini trebuie folosită frâna de motor. În niciun caz nu bruscați comenzile!
Pentru a putea opri în condiţii de siguranţă în situaţia în care autovehiculul care circulă în faţă frânează brusc, trebuie mărită distanţa în mers.
Chiar dacă drumul este uscat, se pot întâlni porţiuni unde există risc de formare a poleiului, de aceea, nu vă deplasați pe drumurile publice, chiar și pe distanţe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă.
Reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.
Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă între 9 și 20 de puncte-amendă, și se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.
În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile, sub formă de lapoviţă sau ninsoare, precum şi vântul puternic pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule.

În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul, decât în condiţii normale.
Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Evitaţi să vorbiţi la telefonul mobil în timp ce conduceţi maşina, dacă nu aveţi ataşat la acesta dispozitivul de tip “hands-free”.
Acționați pedala de accelerație cu moderație atunci când drumul este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei. Nu uitați că puteți pune în pericol nu doar propria persoană, ci și ceilalți ocupanți ai autovehiculului și pe ceilalți participanți la trafic.
Pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului sau în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor.

Nu vă îngustaţi câmpul vizual cu articole de vestimentaţie voluminoase şi traversaţi prin locurile permise, după ce vă asiguraţi că şoferii au observat intenţia de a traversa şi fără a vă grăbi, pentru ca aceştia să aibă timpul necesar pentru a opri în condiţii de siguranţă.

Dacă vă grăbiți să ajungeți la destinație, nu uitați că timpul este prețios pentru toată lumea. Țineți cont că implicarea în orice eveniment rutier vă va consuma mult mai mult timp decât dacă vă deplasați cu prudență.
Informații actualizate despre situația traficului găsiți pe siteul oficial al Poliției Române, la secțiunea Infotrafic: https://www.politiaromana.ro/ro/info-trafic – vă recomandăm să verificați starea traseului pe care urmează să îl parcurgeți, înainte de a pleca la drum.

BIROUL DE PRESĂ