Virsul PPA a fost confirmat la un porc în comuna Bascov.
Mai exact in data de 11 iunie, a fost confirmat virusul pestei porcine africane (PPA) la un porc dintr-o gospodărie din satul Mica, comuna Bascov, conform buletinului de analize emis de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti. Probele au fost recoltate în data de 7.06.2019, în urma unei acţiuni comune a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş şi a Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş.
Subprefectul Adrian Dumitru Bughiu a convocat astăzi o şedinţă a Centrului Local de Combaterea a Bolilor la Animale (CLCB) pentru a adopta planul de măsuri, potrivit legii.

A fost delimitată zona de protecţie pe o rază de 3 kilometri (Mica, Valea Ursului, Glîmbocu, Brăileni şi Prislopu Mic – comunele Bascov, Băbana şi Drăganu) şi o zonă de supraveghere de 10 kilometri (Ciocănăi, Dealul Viilor, Moşoaia, Smeura, Hinţeşti, Poiana Lacului, Metofu, Groşi, Băbana, Cotmeniţa, Bascov, Schiau, Uiasca, Budeasa, Budeasa Mică, Gălăşeşti, Merişani, Borleşti, Vărzaru, Dobrogostea, Mărăcineni, Piteşti, Răchiţele de Sus, Răchiţele de Jos, Bărbăteşti, Cocu şi Crucişoara – comunele Bascov, Băbana, Budeasa, Mărăcineni, Merişani, Cocu, Poiana Lacului, Moşoaia şi municipiul Piteşti).
Au fost luate toate măsurile specifice în gospodăria afectată şi în localităţile aflate în zonele de protecţie şi de supraveghere.
Transportul, comerţul în zone neautorizate cu porci vii, carne sau produse din carne şi care provin din zonele de protecţie şi supraveghere sunt interzise în această perioadă. Nu se vor organiza târguri şi expoziţii de păsări şi animale pe teritoriul localităţii Bascov.

Pentru prevenirea răspândirii bolii, se vor efectua verificări de poliţişti, efective de jandarmi şi angajaţi ai DSVSA Argeş.

Până în acest moment, nu au mai fost raportate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în exploataţii de tip comercial din judeţul Argeş.
Orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgenţă medicului veterinar sau autorităţilor publice locale.
Instituţia Prefectului –Judeţul Argeş face un apel către argeşeni să trateze cu responsabilitate acţiunile care ţin de prevenirea răspândirii virsului PPA şi recomandă să respecte cu stricteţe toate măsurile impuse de autorităţile competente.