Simona Brătulescu este vicepreședinte al Consiliului Județean Argeș și președinte ALDE Argeș. Inainte de a intra în politică, Simona Brătulescu a fost om de televiziune, într-o epocă mai bună și boemă pentru presă. A schimbat însă macazul și a aderat către controversata politică. Un act de curaj, considerăm noi, în contextul în care, ca ziarist, vedea zi de zi ce presupune politica. Deși unul dintre cei mai tineri politicieni din Argeș, Simona Brătulescu a urcat treaptă cu treaptă spre o carieră politică și administrativă mai mult decât decentă.

I-am făcut o vizită la birou, într-una dintre zilele acestea toride, unde la o cafea am purtat o converație mai puțin pretențioasă ci mai degrabă naturală.

1.Cum se vede politica după atâția ani de când ați început să fiți politician? Care ar fi pricipalele schimbări care s-au petrecut în ultimul deceniu?

În mod evident, politica și oamenii care o fac sunt în continuă transformare. E drept că update-ul către un level superior nu este atât de rapid pe cât ne-am fi dorit și că rezistența la schimbare este mare. Mai mult decât atât, unii au încercat să forțeze porțile către trecut, doar că cetățenii le-au trântit aceste porți peste degete. Trebuie să fi fost dureros, dar în mod cert le va fi de folos pe viitor. Știți ce se spune despre șutul în fund… Dacă ar fi să punctez câteva schimbări importante din ultimul deceniu, aș spune așa:
-cel mai important câștig este cetățeanul, pentru că până acum aveam doar o populație; cetățeanul va fi cel care va forța, prin atitudinea sa, maturizarea clasei politice;
-în sistem au pătruns din ce în ce mai mulți oameni noi, bine pregătiți, fără un trecut să spunem… încărcat;
-o dată cu dezvoltarea social-media, informația circulă cu mult mai multă ușurință; e drept că și dezinformarea circula la fel, însă nu doar politicianul trebuie să se maturizeze, ci și electorul, care trebuie să-și antreneze zilnic… luciditatea și puterea de a discerne între informare și manipulare.

2.Sunteți și vicepreședintele Consiliului Județean Argeș: ce preferați adminstrația sau politica?

Politica în mod evident, dar vă mărturisesc faptul că experiența administrativă nu face decât să sporească valoarea unui politician și să-i dea un sens imediat. În primul rând, te ține zi de zi ancorat în problemele comunităților locale și te forțează să găsești rezolvări chiar și la situațiile ce par a fi fără ieșire. În al doilea rând, ești mai aproape de primarii tăi, de consilierii județeni sau locali și, în limita legii și a posibilităților e clar că vei depune toate eforturile să le vii în ajutor lor și cetățenilor pe care îi reprezintă. Politica, însă, este un microb de care o dată ce ești atins, greu de mai vindeci. O fac cu plăcere, cu determinare, cu onestitate, cu iubire față de oameni și de echipă.

3.Se poate face adminsitrație fără politică?

Sigur că da, la fel cum se poate face politică fără administrație sau amândouă împreună. Indiferent ce faci, însă, trebuie să fie dublat de bună credință. S-a tot vorbit despre faptul că administrația trebuie depolitizată, dar, pe fond, nu despre asta este vorba. Am întâlnit destui incompetenți apolitici, la fel cum am întâlnit manageri excepționali bine ancorați în politică. Vi se pare că faptul că au ieșit, formal, dintr-un partid, îi face mai competenți? De aceea partidele trebuie să aibă un filtru al oamenilor pe care îi promovează. Dacă acest filtru este prea permisiv… vor deconta electoral. După cum am constatat cu toții, cetățenii sunt infinit mai sensibili la incompetenți și impostori, motiv pentru care cred că, cel puțin de aici înainte, și sita partidelor va fi mult mai fină.

4.Unde vă vedeți în următorii ani?

Hai să spunem… unde mi-aș dori să fiu, căci viața, uneori, are și planuri neașteptate. Așadar, îmi doresc să fiu tot în politică. Unde anume? Pe parcursul unui traseu pe care l-am luat pas cu pas, fără sărituri spectaculoase, pentru că de forme fără fond este plină politica.

5.Dacă ar fi să vă reproșați ceva, ca politician, care ar fi acest lucru?

Uneori ezit să iau măsuri radicale de dragul oamenilor din echipă, creditându-i cu încredere acolo unde aceasta nu a fost câștigată niciodată.

6.Care sunt avantajele și dezavantajele de a fi femei lider de partid și care deține și o funcție importantă în conducerea administrativă a județului?

Nu m-am concentrat niciodată pe dezavantaje, din contră, m-am bucurat în permanență de statutul de a fi femeie în politică. Dacă privești lucrurile în această cheie, te poți bucura inclusiv de binefacerile… discriminării pozitive. Nu cred în bărbați și femei în politică, eu cred în oamenii potriviți la locul potrivit.

7.Și pentru că a sosit vremea concediilor, unde veți pleca în această vară?

Voi fura, ca de obicei, cât mai multe week-end-uri la munte, în minunatul nostru județ, iar decizia pentru săptămâna de vacanță va aparține puștilor mei. Ei pun degetul pe hartă… Firește, nu va fi o hartă a întregului mapamond, ne rezumăm la posibilități și distanțe rezonabile.

8.Și o ultimă întrebare, aveți doi băieți simpatici foc, îi veți îndruma, când va veni momentul să-și aleagă o carieră, să vă urmeze, să devină policieni?

Sub nicio formă. Singura dorință este ca băieții mei, la fel ca mine, să-și urmeze chemarea. Că aceasta se va numi politică, medicină, învățământ, justiție, IT, artă sau orice altceva, nu contează. În momentul în care faci ceea ce îți place, nu vei munci nici măcar o zi în viața ta.