Odata cu inovatia incalzirii prin pardoseala, si a stilului minimalist de design interior, clasicul covor si-a pierdut din utilitatea practica, devenind mai degraba un element de infrumutesare a decorului. Dupa cum puncteaza designerii, covorul are rolul de a completa imaginea de ansamblu a unei incaperi si sa “lege” piesele alese, insa le fel de bine poate sa distruga atmosfera pe care ti-ai propus sa o creezi, printr-o culoare sau pattern nepotrivit. Asadar, fie ca alegi un stil retro, rustic sau industrial, creioneaza in minte ambientul pe care ti-l doresti inainte de a alege notele de accent, inclusiv covorul. Pentru a-ti fi mai usor sa te orientezi dupa modelul potrivit, am facut in cele ce urmeaza o scurta sinteza a informatiilor de baza ce trebuie avute in vedere inainte de a alege un covor.

Cum influenteaza dimensiunea covorului aspectul intregii incaperi?

Tendintele actuale de design interior mizeaza pe crearea unei atmosfere lejere, aerisite in care estetica sa se imbine perfect cu functionalitatea. Asadar, intr-o sufragerie mica de apartament, alege covoare doar ca piese de accent, pozitionate in centrul incaperii, pentru a nu-i da un aer inchis. Lasa un spatiu liber de minim 45 de cm intre perete si covor, unde podeaua sa fie vizibila.

Pentru o camera open-space, de mari dimensiuni, specialistii mizeaza pe efectul de contrast, recomandand decorarea cu covoare de mici dimensiuni, asezate, spre exemplu, sub o masuta cocheta de cafea. Daca, totusi, vrei sa optezi pentru un covor mai mare, ca element central al incaperii, orienteaza-te dupa dimensiunea canapelei. Pentru un aspect armonios si echilibrat covorul ar trebui sa depaseasca lungimea canapelei cu 15 cm in stanga si 15 cm in dreapta, deci per total sa fie mai mare cu 30 de cm. Pentru mai multe informatii si trucuri, intra aici si citeste 7 sfaturi ale designerilor pentru alegerea covorului perfect.

Cum alegem culoarea covorului?

Culorile din ambient ne influenteaza extrem de mult dispozitia, emotiile si starea generala. Asadar, paleta cromatica trebuie aleasa cu mare atentie, respectand regulile de proportie dintre culorile primare, secundare si de accent. Covoarele, precum toate accesoriile decorative, sunt alese abia dupa ce decorul e deja intregit prin culoarea peretilor, a pardoselii si a pieselor de mobilier. In timp ce un covor de accent, de mici dimensiuni, vine foarte bine intr-o nuanta mai indrazneata, un covor central ar trebui sa imprumute din cromatica mobilierului. Covoarele uni sunt frumoase in simplitatea lor, insa au dezavantajul de a eclipsa piesele de mobilier si de a reduce spatiul din incapere.

Asadar, din punct de vedere estetic, alegerea covorului potrivit poate sa intregeasca foarte placut aspectul camerei in care este amplasat, “imbracand” parca incaperea. De asemenea, prin acest accesoriu decorativ poti foarte usor sa dai o nota interesanta camerei, sa-i accentuezi anumite zone si sa creezi puncte de interes. Si, oare ce poate fi mai relaxant decat sa pasesti desculta pe un covor moale, dimineata cand te dai jos din pat, sau seara dupa o lunga zi de munca.

Sursa imagine: Pixabay.com