Calitatea resurselor de apă a fost subiectul principal al ședinței Comitetului de Bazin Argeș- Vedea la care au participat reprezentanții autorităților publice și operatorilor de apă din județele Argeș, Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Dâmbovița, Olt și municipiul București. Întâlnirea a fost necesară pentru diseminarea concluziilor raportului întocmit de Administrația Bazinală de Apă Argeș – Vedea în urma unei ample acțiuni de monitorizare a calității apei râurilor Argeș, Dâmbovița și afluenți ai acestora.

În cadrul activității de monitorizare au fost verificate cursurile de apă vizate cu scopul identificării potențialelor surse de poluare (depozite de deșeuri menajere, gunoi de grajd, evacuări ilegale de ape uzate neepurate). Au fost prelevate de probe de apă de la unitățile autorizate și cele depistate că funcționau ilegal și de la amenajarile piscicole care evacuează în cursuri de apă, pentru efectuarea de analize bacteriologice și fizico-chimice.  S-au descoperit cazuri de nerespectare a prevederilor autorizațiilor de gospodărire a apelor sau utilizarea resursei de apă fară deținerea autorizației de gospodărire a apelor – depășirii ale valorilor maxime reglementate si valori foarte mari la indicatorii bacteriologici (efluentul stațiilor de epurare ale aglomerărilor umane) care pot avea impact asupra folosintelor din aval. Au fost aplicate 9 avertismente și amenzi în valoare totală de 290 000 lei.

Se constată deteriorarea calității apelor de suprafață ca urmare a efectului cumulat al permisivității legislației, a activitațiilor antropice prin evacuări directe și indirecte de ape uzate neepurate sau insuficient epurate. Cauzele sunt:  existența stațiilor de epurare neconforme, existenta branșamentelor clandestine la rețeaua de canalizare pluvială, existența gunoiului de grajd pe malurile sau în albiile apelor de suprafață ori a lacurilor de acumulare, descarcări clandestine de ape uzate (vidanje), exploatarea ineficienta a stațiilor de epurare existente aferente depozitelor de gunoi, aglomerarilor umane, etc.

În cadrul ședinței au fost dezbătute și măsurile necesare pentru stoparea acestui fenomen. Printre acestea se numără realizarea sistemelor centralizate de canalizare a apelor uzate, identificarea de către operatorii sistemelor de canalizare împreuna cu reprezentanții UAT-urilor (beneficiari ai serviciilor respective) a bransărilor clandestine la rețeaua de canalizare pluvială și a bazinelor vidanjabile existente, implementarea întocmai a planului de management al deșeurilor, urmărirea și aplicarea măsurilor coercitive, pe plan local, implicarea tuturor factorilor responsabili în identificarea poluatorilor, inștiintarea autorităților competente (ABA, GNM, APM, Politia locala, conducerea UAT-urilor, etc.)