“Suntem într-o situație dificilă. Din cauza rezultatelor negative pe care le-am avut, am considerat că doar prin crearea unui șoc în rândul jucătorilor putem să schimbăm mentalitatea și atitudinea acestora. Trebuie să obținem rezultate pozitive. Din punctul meu de vedere, nu a fost timp suficient pentru a închega lotul. Jucătorii sunt valoroși și au mare potențial. Tocmai din acest motiv, alături de colegii mei din conducere am luat decizia de a ne despărți de Florin (n.r. Florin Nini). Sperăm ca începând cu meciul de sâmbătă să arătăm o altă față și să obținem victoria”, a declarat Mihai Popescu, unul dintre șefii de la echipa de baschet BCM U Pitești după rezilierea contractului antrenorului Florin Nini.

De data aceasta nu aducem în discuție rezultatele obținute de echipa alb-violetă, ci diferențele dintre cerințe și posibilități. Dintre cerințele municipalității care finanțează Clubul FC Argeș cu toate secțiile sale, și realități. Simplist, se poate spune că Piteștiul sportiv trăiește încă în trecut, la fotbal în epoca Dobrin, la baschet în perioada Ziguli. Se doresc performanțe imediate, dar fără crearea unui cadru de pregătire fizică, psihologică etc la standardele anului 2019.

Să luăm baschetul. Știri de Pitești a mai arătat situația, cel puțin jenantă, de la Sala Sporturilor, unde se pregătesc și joacă sportivii aceștia, și unde se așteaptă performanță demnă de mari centre ca Oradea sau Cluj.

Mai punem câteva fotografii, spre exemplificare…

Totuși, după venirea lui Nini ca antrenor și cu sprijinul unor oameni de afaceri, lucrurile s-au mai schimbat: s-a amenjat o sauna, vestiarele arată ca un loc primitor și a apărut conceptul de birou. Da, nu râdeți. Antrenorii BCM U nu aveau un birou amenajat corespunzător. Ca și la fotbal, și la baschet, șefii de la Pitești se așteaptau ca băieții ăștia să vină cu fluierul în gură, să dea câteva ture cu sportivii, să-i înjure de câteva ori, după care să bage fluierul în buzunar și să plece acasă… fluierând. Care avea o tablă și o cretă, deja era aroganță… Doar că antrenori care s-au mai plimbat prin țară și lume, ca Nini și Dică, au implementat și la Pitești concepte ”revoluționare”: au amenjat vestiare, au adus televizoare, expresoare de cafea…agrafe, capse, creta, culori…din astea ”grele”.

Pe de altă parte, primăria și-a dat interesul în privința finanțării, față de alte administrații. Bugetele celor 2 secții, baschet și fotbal nu sunt unele mici, cel puțin la prima vedere. 800 000 euro la baschet pentru tot sezonul, și 450 000 euro la fotbal în tur. Doar că, pentru a lupta cu echipe care deschid clasamentul, și unde vrem să ajungem și noi, bugetele acestea nu sunt direct proporționale cu aspirațiile. Când trebuie să se încadreze în sume, sa le zicem decente, un antrenor nu poate aduce jucătorii pe care i-ar dori cel mai mult. Și atunci se fac compromisuri în teren și nu numai.

Un alt aspect deosebit de important este lipsa copiilor și a juniorilor. Una e să ai copiii tăi pe care să-i formezi și care în câțiva ani, după ce i-ai introdus în echipă, să-ți diminueze cheluielile salariale, ca să nu mai spunem despre banii câștigați din eventualele lor transferuri, și alta e să te mulțumești cu ce găsești pe piață, o piață extrem de săracă la acest capitol. Iubitorii sportului cunosc bine regula folosirii juniorilor atât la fotbal cât și la baschet pe tot parcursul meciului. Insă, baschetul suferă enorm la capitolul jucători români, enorm! Tocmai din lipsa faptului că nu mai există centre de copii și juniori serioase, problemă care există la nivel național. Pentru un antrenor găsirea unor baschetbaliști români este o piatră de încercare. Pe de altă partre, nici antrenorii români de baschet nu sunt prea mulți.

Revenind la BCM U Pitești și la încheierea colaborării cu antrenorul Florin Nini, dincolo de reușite sau înfrângeri, trebuie să spunem că meciurile grele au trecut, cele cu Oradea și Cluj. Violeții vor întâlni în următoarea perioadă Timișoara și Sibiul care se află într-o situație grea cu 4 străini și cu 3 meciuri în 6 zile.

Pentru că suntem o redacție care iubește cu adevărat culorile alb-violete și orașul unde ne-am născut și am crescut, nu vom fi niciodată radicali nici cu sportivii, nici cu antrenorii și nici cu cei care conduc destinele sportului, respectiv reprezentanții primăriei Pitești. Insă, observăm, că se împămantenește tot mai mult ideea că numai antrenorul trebuie să plătească în cazul eșecurilor. Dar cei care se ocupă efectiv de managementul sportiv al cluburilor, nu ar trebui să vină măcar cu abordări inovatoare dacă sesizează că cele aduse de antrenori nu dau roade la FC Argeș? Dar acei sportivi preocupați mai mult de jocul de vestiare decât de cel din teren?  Dar primaria Pitești? Tuturor celor implicați în activitatea sportivă din Pitești le transmitem un fierbinte: DOMNILOR, FACEȚI SPORTURI, NU JOCURI! Vă rugăm!

Imagini Sala Sporturilor Pitești