Ca orice părinte, îți dorești tot ce e mai bun pentru copilul tău și vrei să îl vezi sănătos, dar când lumea este amenințată de un pericol invizibil, cum este acest nou virus, ajungi să te simți neputincios, iar până la panică mai este doar un pas.

Deși se spune că cei mici sunt afectați într-o măsură mai mică de această epidemie, totuși, instinctul de părinte nu te lasă să te liniștești și nici nu este indicat să te culci pe o ureche, crezând că nu se va întâmpla nimic familiei tale.

 

Ține cont de următoarele sfaturi pentru siguranța copilului tău în această perioadă complicată!

 

  1. Stați în casă! Chiar dacă e greu pentru un copil să stea numai în casă, trebuie să găsești activități distractive pentru el și să respectați regula distanțării sociale, ceea ce înseamnă că nu îl poți duce în parc să se joace cu alți copii sau în alte locuri aglomerate. De asemenea, nu îți duce copilul la bunici deoarece îi poți pune pe cei vârstnici într-un mare pericol! Copiii nu au simptome evidente de boală, dar pot transmite foarte ușor virusul, iar persoanele în vârstă sunt extrem de vulnerabile.
  2. Nu îl lua cu tine la cumpărături! Acest lucru poate fi dificil dacă ești singur cu copilul acasă și trebuie să mergi la magazin, dar există alternative de luat în calcul. De exemplu, poți comanda de pe internet tot ce ai nevoie, de la mâncare și articole pentru bebeluși, până la produse de igienă sau pentru animalele de companie, fără a mai fi nevoie să ieși din casă.
  3. Învață-l importanța spălatului pe mâini! În funcție de vârstă, copiii se spală pe mâini mai mult sau mai puțin corect, de aceea în această perioadă fii cu ochii pe copilul tău și asigură-te că folosește cât mai des apa și săpunul, explicându-i în același timp la ce riscuri se expune dacă își atinge ochii, gura sau nasul cu mâinile murdare.
  4. Ține-l la distanță de știrile alarmante! Copiii care au acces nelimitat la internet pot fi victimele fake news-urilor sau ale mesajelor special concepute pentru a produce panică. Așadar, trebuie să aveți o discuție serioasă despre problema cu care se confruntă societatea, în așa fel încât să înțeleagă ce se întâmplă în jurul lui, dar fără să îi induci o stare de frică ce poate avea consecințe negative asupra psihicului unui copil.
  5. Monitorizează-i starea de sănătate! Din păcate, această boală are simptome similare unei răceli sau gripe, iar în cazul copiilor este posibil chiar să nu se manifeste în niciun fel. De aceea, cel mai bine este să evitați interacțiunea cu alte persoane, mai ales cu cele bolnave, iar dacă observi o degradare a stării copilului, precum febră sau tuse, nu îi administra medicamente până nu te consulți cu medicul de familie.

 

Reține, așadar, că nu trebuie să tratezi cu superficialitate problema coronavirusului deoarece pericolul există, chiar dacă la un nivel mai redus, și în cazul copiilor, iar măsurile de prevenție sunt mai mult decât simple și la îndemâna oricui. Pe de altă parte, nici panica nu te ajută să iei decizii mai bune, de aceea încearcă să te detașezi de cei care îți amplifică starea de neliniște și, bineînțeles, nu îți asuma riscuri când vine vorba de sănătatea copilului tău!

 

Sursa foto: Shutterstock.com