Starea de izolare la domiciliu, generata de pandemia de COVID-19, este benefica pentru populatie, pentru ca limiteaza raspandirea virusului, ce nu are inca antidot. Pe de alta parte, insa, nu putini sunt cei care experimenteaza, in izolare, stari de anxietate, tristete sau slabiciune psihica. Specialistii spun ca, in aceasta perioada, e important ca oamenii sa aiba activitati care sa ii solicite mental, dar si tehnicile de relaxare sunt de ajutor. Daca si tu simti ca esti coplesit de astfel de trairi, afla cum poti sa le depasesti mai usor.

Iata 3 obiceiuri nocive pe care toti cei care nu au iesit din case in ultimele saptamani ar trebui sa le evite:

 

  • NU gati excesiv

 

Chiar daca iti place sa stai in bucatarie si ai putea spune ca gatitul te relaxeaza, in aceasta perioada, o astfel de pasiune ti-ar putea scadea considerabil moralul. De ce? Pentru ca vei fi tentat/a sa mananci tot ce gatesti. Si cum nici prea multa miscare nu ai cum si unde sa faci, rezultatul se va vedea pe cantar, cand vei constata ca ai luat cateva kilograme bune in plus cat ai stat pe langa cuptor sau frigider. In plus, socul psihic va fi mai mare cand iti vei relua activitatile obisnuite, vei da jos pijamalele si hainele de casa si vei realiza ca cele de strada nu iti mai vin.

O alternativa la gatitul excesiv ar fi sa iti antrenezi mintea, nu stomacul, asa ca mai bine pune-te in fata calculatorului si comanda carti de dezvoltare personala, care te vor ajuta sa redescoperi o alta versiune a ta si sa iesi din perioada de izolare cu o atitudine pozitiva. 

 

  • NU face zilnic curatenie in casa

 

Asa cum, atunci cand mergi la serviciu, nu faci zilnic curatenie in casa, nici in perioada aceasta, cand lucrezi de la domiciliu, nu trebuie sa fii tot timpul cu laveta si mopul in mana. Desi poate parea tentant ca, atunci cand faci o pauza de la task-urile de la job, sa te “relaxezi” dereticand prin casa, acest obicei te va obosi peste masura. 

Mai bine fa-ti un program in acest sens exact ca atunci cand mergi la birou, pierzi ore in trafic si iesi in oras cu prietenii. De exemplu, stabileste o zi pe saptamana, in care sa aspiri in toata casa, sa dai cu mopul, sa stergi praful si sa schimbi asternuturile de pe paturi. In rest, ca sa pastrezi ordinea in casa, asigura-te ca, dupa ce mananci, debarasezi masa, strangi resturile de mancare si cureti chiuveta, iar seara nu iti lasi hainele imprastiate peste tot. Aceste obiceiuri, aparent nesemnificative, te vor ajuta sa pastrezi un echilibru in relatia dintre tine si casa ta.

 

  • NU te crede in vacanta

 

Izolarea la domiciliu, datorata prevenirii infectiei cu noul Coronavirus, nu e nicidecum o vacanta, asa ca nu te astepta ca, atunci cand se relaxeaza masurile, tu sa te simti ca si cum tocmai ai venit dintr-un concediu pe malul Mediteranei. Fii realist/a si trateaza fiecare moment cu responsabilitate, la fel cum ai fi facut intr-o zi normala, in care ai fi iesit din casa.

Indeplineste-ti task-urile de la job, ocupa-te de programul copiilor si pregateste cu o seara inainte mesele principale si gustarile. Le poti pune chiar si in caserole, de dragul rutinei, iar a doua zi doar le incalzesti. 

Facand toate aceste lucruri, vei reduce nivelul de stres, cauzat de statul in casa, iar in momentul in care iti vei relua viata obisnuita, iti va fi mai usor sa te readaptezi.

Sursa foto: unsplash.com