În Senat a fost depus un proiect de lege ce prevede ca românii cu vârsta de peste 18 ani să beneficieze de un venit minim garantat de 1.500 de lei după modelul pensiei minime garantate.

Potrivit propunerii legislative, toate persoanele vizate de proiectul de act normativ vor primi de la stat diferența dintre venitul lunar pe care aceștia în primesc până la 1500 de lei. Spre exemplu, dacă o persoană primește în mână 800 de lei, statul îi va acorda un ajutor financiar de 700 de lei. În total, respectiva persoană va ajungă să beneficieze lunar de un venit minim garantat de 1500 de lei.

Acest sprijin financiar din partea statului, numit, după cum notează, în context, Avocatnet.ro, în propunerea legislativă „sprijin pentru un trai decent”, va fi acordat atât pe perioada în care se aplică starea de urgență, cât și după ridicarea acesteia, adică după 15 mai, timp de șase luni.

La calcularea veniturilor nete ale persoanelor se va ține cont de toate veniturile considerate impozabile din Codul fiscal, printre care și veniturile din activități independente, din drepturi de autor, din salarii, din chirii, din activități agricole, din investiții, din pensii, din jocuri de noroc etc.Potrivit expunerii de motive, accesul la venitul minim garantat se va realiza în baza unei cereri adresată de solicitant, precum și a documentelor justificatoare privind venitul afectat de efectele crizei generate de pandemia de coronavirus. Aplicara măsurii se va realiza rapid și eficient, informațiile privind veniturile cetățenilor în funcție de categoria acestora fiind deja gestionate de stat prin instituții sau programe dedicate (ANAF, REVISAL, baza de date a Casei de Pensii, etc).