Profesorul Alexandru Rafila, expert OMS și președintele Societăţii Române de Microbiologie, a fost prezent în Argeș, unde a vizitat, la invitația președintelui Consiliului Județean Argeș, dr. Dan Manu, laboratorul de testare pentru detecția COVID-19 al Spitalului Județean de Urgență Pitești. Aici, au fost întâmpinați de echipa medicală care prelucrează testele PCR, coordonată de dr. Daniel Uscatu, medic anatomo-patolog în cadrul SJUP, care a făcut, astăzi, și o prezentare a întregului laborator, explicând circuitele și modalitatea de procesare a probelor prelevate de la pacienți suspecți a fi purtători de virus SARS-CoV-2.

După vizitarea laboratorului de testare al Spitalului Județean Argeș, prof. dr. Alexandru Rafila a concluzionat că este unul dintre laboratoarele care întrunesc toate condițiile pentru realizarea unui diagnostic molecular de calitate. De asemenea, acesta a subliniat că, în afară de echipamentele medicale necesare, ceea ce este cel mai important este faptul că există personal calificat, cu experiență în domeniul diagnosticului molecular.

Astfel, prof. dr. Alexandru Rafila a afirmat că, din punct de vedere al condițiilor tehnice și de personal, laboratorul Spitalului Județean de Urgență Pitești întrunește cerințele pentru a putea intra în rețeaua laboratoarelor incluse de Ministerul Sănătății în lista celor care efectuează în mod regulat diagnostic pentru infecția cu noul coronavirus.

Reamintim că laboratorul Spitalului Județean a primit autorizație de funcționare la finele acestei săptămâni, după ce un epidemiolog din cadrul Direcției de Sănătate Publică Argeș a evaluat spațiul și circuitele.

Laboratorul biologic de testare pentru detecția COVID-19 al Spitalului Județean de Urgență Pitești este singurul laborator din județ achiziționat integral din bani publici, mare parte din finanțare fiind din bugetul Consiliului Județean Argeș., se arată într-un comunicat de presa emis de CJ Argeș.