Majoritatea oamenilor nu se așteaptă să se confrunte cu o afecțiune neurologică majoră în viața lor. Din păcate, boala este imprevizibilă. Accidentele vasculare cerebrale care duc la pareze şi paralizii, bolile incurabile precum scleroza se pot întâmpla fără avertisment. Un astfel de debut brusc lasă pacienții deprimați deoarece calitatea vieţii lor are de suferit.

Recuperarea medicală neurologică este o soluție menită să abordeze aceste preocupări. Cu îngrijirea corespunzătoare, pacienții pot prelua controlul asupra vieții lor, recâștiga speranța și chiar pot vedea îmbunătățiri ale sănătăţii.

Ce este recuperarea medicală neurologică?

Recuperarea neurologică este un program supravegheat de personal medical autorizat şi experimentat, conceput pentru persoanele cu boli, leziuni sau tulburări ale sistemului nervos.

Ce afecțiuni pot fi tratate prin recuperare medicală neurologică?

Leziunile, infecțiile, bolile degenerative, tumorile și tulburările din sistemul circulator pot afecta sistemul nervos. Unele dintre afecțiunile care pot beneficia de recuperare medicală neurologică pot include:

  • Tulburări vasculare, cum ar fi accidente vasculare cerebrale ischemice (cauzate de cheaguri de sânge), accidente vasculare hemoragice (cauzate de sângerare în creier), hematom subdural și atacuri ischemice tranzitorii.
  • Traumatisme, cum ar fi leziuni ale creierului și măduvei spinării.
  • Tulburări structurale sau neuromusculare, cum ar fi parezele şi paraliziile.
  • Tulburări funcționale, cum ar fi dureri de cap, amețeli și nevralgii.
  • Tulburări degenerative, cum ar fi boala Parkinson, scleroza în placi, sindrom de imobilizare.

Care sunt beneficiile?

Există multe beneficii de a urma recuperare medicală neurologică. Vă poate ajuta să vă recâștigați independența și faceți următoarele:

  • Reveniți la activitățile dvs. zilnice și învățați noi moduri de a face lucrurile.
  • Gestionați simptome precum durere și tremor (agitare).
  • Învăţaţi cum să folosiți dispozitive de asistență precum cârje, cadru sau scaun cu rotile.

Recuperarea medicală neurologică ajută la îmbunătăţirea calității vieţii

Afecțiunile neurologice sunt mult mai complicate decât un os rupt sau o gleznă luxată. Ele nu limitează pur și simplu funcția corpului uman, ci afectează și capacitatea unei persoane de a comunica, de a inhiba mișcarea liberă și independentă, împiedică accesul în anumite locații, contribuie la sentimente de izolare și introduc presiunea stigmatului social. Viaţa pacientului se va îmbunătăţi prin recuperare medicală neurologică, deoarece tratamentul va aborda o gamă completă de exerciţii.

Recuperarea medicală neurologică este personalizată

Fiecare afecțiune neurologică este diferită la nivel fiziologic, afectând diverse părți ale corpului. Nu există o recuperare medicală neurologică generală. Astfel, tratamentele de recuperare medicală neurologică sunt ajustate corespunzător în funcție de fiecare pacient şi personalizate.

Ce poate include programul de recuperare medicală neurologica?

Un program de recuperare medicală neurologică este conceput pentru a răspunde nevoilor dvs. individuale, în funcție de problema sau boala specifică. Implicarea activă a dvs. și a familiei dvs. este vitală.

Scopul recuperării neurologice este de a vă ajuta să vă recuperaţi funcţiile şi independenţa, îmbunătăţind în acelaşi timp calitatea generală a vieţii.

Pentru a ajuta la atingerea acestor obiective, programele de recuperare medicală neurologică pot include:

  • Ajutor cu activități zilnice, cum ar fi mâncatul, îmbrăcarea, toaletarea, scrierea .
  • Logopedie pentru a ajuta la vorbire, citit, scris sau înghițire.
  • Managementul stresului, al anxietății și al depresiei.
  • Activități pentru îmbunătățirea mobilității, controlul muscular, mers și echilibru.
  • Programele de exercițiu pentru îmbunătățirea mișcării, prevenirea sau scăderea slăbiciunii cauzate de lipsa de utilizare a unor părţi din corp.
  • Consiliere nutrițională.
  • Activități pentru îmbunătățirea deficiențelor cognitive, cum ar fi probleme de concentrare, atenție şi memorie.
  • Managementul durerii.
  • Managementul stresului și sprijin emoţional.

Recuperarea medicală poate fi dificilă, atât fizic, cât și mental. Este greu să învăţaţi cum să vă folosiţi corpul în moduri noi sau să învăţaţi din nou abilități care obișnuiau să fie ușoare în trecut. S-ar putea să obosiți și să vă simţiţi frustrați. Nu trebuie să vă pierdeţi speranţa, terapeuţii instruiţi dintr-un centru de recuperare medicală neurologică înțeleg acest proces și sunt acolo pentru a vă susține mental și fizic în timpul recuperării.