Publicitate Stiri de Pitesti
pub@stiridepitesti
Acasă Stiri Proiect de 20 milioane de euro pentru domeniul nuclear din România, semnat...

Proiect de 20 milioane de euro pentru domeniul nuclear din România, semnat de un argeșean

pub@stiridepitesti

Directorul Regiei Autonome Tehnologii pentru Energia Nucleară, argeșeanul Cristian Gentea, vine cu o veste foarte bună pentru argeşeni. Astăzi s-a semnat contractul de finanţare, în valoare de 20 de milioane de euro, pentru reactorul ALFRED. În urma acestui acord, vor fi create mii de locuri de muncă.

Astăzi la Ministerul Fondurilor Europene, în prezenţa domnului ministru Marcel Boloş, am semnat un contract de finanţare, pe fonduri europene, de 20 milioane euro. Un proiect ambiţios, de anvergură, „uriaş” pentru energetica nucleară, pentru Argeş, pentru ţara noastră! Este practic, prima etapă pe calea implementării proiectului reactorului ALFRED, care se încadrează perfect în cerinţele dezvoltării durabile a sistemului energetic românesc. Vor fi create locuri noi de muncă, iar absolvenţii vor fi tentaţi să lucreze la o premieră la nivel mondial. Domnul ministru a fost foarte interesat şi a promis că în perioada următoare vine la institut. Vă multumesc, domnule ministru, şi vă aşteptăm cu mare plăcere! Să faceţi cât mai multe lucruri ca acestea pentru România!, a declarat Cristian Gentea.

Proiectul este susţinut de doua consorţii: un consorţiu internaţional denumit FALCON format din ICN Mioveni, ENEA şi Ansaldo din Italia şi un consorţiu naţional denumit CESINA format din ICN Mioveni, Universitatea Politehnica Bucureşti, IFIN-HH Măgurele, Universitatea Piteşti, Universitatea Constantin Brâncoveanu şi Institutul de Prognoză Economică-INCE al Academiei Romane. Totodată, proiectului s-au alăturat prin două memorandumuri de colaborare Societatea Naţionala Nuclerelectrica şi Romatom. „Având în vedere că România este unul dintre dezvoltatorii de tehnologii avansate nucleare, reactoare de Generaţie IV, cum este şi proiectul ALFRED, cred că este benefic pentru întreagă industrie nucleară să dezvoltăm cooperarea, să utilizăm integrat şi eficient anii de experienţă şi cunoştinţele avansate pentru a beneficia pe termen lung, atât prin eficientizare tehnologică, dar şi prin întărirea industriei naţionale şi să acţionăm unit pentru un interes naţional. Cercetarea şi dezvoltarea sunt domenii prioritare pentru orice stat, prin urmare contribuţia SNN în acest proiect este una benefică, fiind singură entitate cu experienţă în punerea în funcţiune şi operarea de reactoare nucleare. Dezvoltarea tehnologiilor avansate reprezintă un avantaj competitiv pentru România, iar acest proiect poate fi concretizat prin cooperare la nivelul întregii industrii nucleare.” preciza, într-un comunicat transmis de SNN la semnarea Memorandumului, Cosmin Ghiţă, Director General SNN.  Acest parteneriat constă în identificarea oportunităţilor de cooperare în programe punctuale, adaptate expertizei şi necesităţilor ambelor părţi, în dezvoltarea proiectului ALFRED, participarea experţilor SNN la elaborarea planurilor strategice şi a acţiunilor de implementare prin asigurarea suportului de know-how, schimb de informaţii şi experienţă, colaborare asociată cu dezvoltarea, proiectarea, testarea, licenţierea şi construirea proiectului ALFRED, dezvoltat de consorţiul internaţional FALCON. Memorandul de înţelegere are o perioadă de valabilitate de 3 ani de la dată semnării, poate fi prelungit cu acordul părţilor şi nu implică costuri financiare pentru SNN, având în vedere contribuitia SNN prin expertiză şi specialiştii săi.

 

Exit mobile version