Presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, Dumitru Luca, spune că sunt şanse ca unele agenţii să ajungă în pragul falimentului dacă Guvernul ia măsuri pentru a le ajuta doar pe hârtie.Zvonistica din ultimele saptamani s-a dovedit a fi foarte toxica pentru turismul romanesc. Fiecare arunca o voba si apoi se amplifica in toate partile de nu mai stim de noi. In conditiile in care toata Europa merge catre relaxare, noi vorbim de ingradire si nu cred ca este cazul sa ne mai gandim la restrictii.

Destinatiile interne au inceput, de bine de rau sa mai primeasca turisti, dar si aici functioneaza la turatie redusa pentru ca numai cu cazare nu poti sa faci mare lucru. Oamenii se duc la munte, la mare, nu doar sa se cazeze si atat. Se duc sa se relaxaze, sa mai faca o activitate, sa mai intre intr-un restaurant, sa manance ceva local, iar terasele atat cat sunt deschise nu au cum sa faca fata in cazul unui grad mare de ocupare al structurilor de cazare. Iar daca mai intervin o ploaie sau o perioada de vreme nefavorabila nici terasele nu mai sunt de folos”, a spus seful ANAT, potrivit ziare.com.

Dumitru Luca este de parere ca romanii nu par dispusi sa astepte la coada sa serveasca masa la terasa. Ingradirea celorlalte activitati este si ea daunatoare pentru turism.

Cu privire la comportamentul turistilor de pe litoral care nu respecta regulile de distantare si fac petreceri cu sute de oameni in fata barurilor, seful ANAT crede ca acestia dar dovada de un grad mare de inconstienta si teribilism. Cu toate acestea, cei care vor achita aceasta nota de plata sunt agentiile de turism, terasele si unitatile de cazare, daca autoritpatile decid sa impuna din nou restrictii asa cum au facut-o in starea de urgenta.

„Aceasta este o alta linie pe care trebuie actionat – constientizarea. In momentul de fata noi traim intre doua extreme. Pe de o parte, cei care nu cred in existenta virusului si care considera ca este o mare manipula, si implicit desconsidera munca medicilor si a autoritatilor de a limita efectele pandemiei, si pe de alta parte ii avem pe cei carora le este frica si sa mai iasa din casa si care traiesc cu o frustrare oarecum nejustificata. Ei sunt cei care considera ca oriunde s-ar duce se afla in pericol si din aceste cauze renunta si la calatorii si la vacante”, spune Luca.

Daca ne referim la inchiderea unor anumite zone precum se vehicula in presa zilele trecute, seful ANAT refuza sa creada ca un astfel de lucru ar fi posibil pentru ca ar avea niste efecte dezastruoase asupra ecuatiei turistice in general, asupra zonelor respective care traiesc aproape eminamente din turism. „Probabil s-a dorit ca acel mesaj sa fie ca un semnal de alarma pentru a responsabiliza oamenii sa respecte un minim de reguli”, a mai spus el.