Site-ul Instituțuțiile statului publică un material de mare actualitate despre starea școlilor. Astfel, lângă Pitești, la Moșoaia, școala arată de groază, așa cum au descoprit ziariștii. Redăm integral materialul colegilor de la instituțiilestatului.ro.

Astăzi, cu doar câteva zile de începerea unui nou an şcolar am fost să vedem şcoala din Moşoaia, singura din toată comuna. La o aruncătură de băţ de Piteşti, administraţia din Moşoaia oferă elevilor o unitate de învăţământ care arată în cel mai jalnic mod. Vopseaua e umflată pe pereţi, parchetul este, de asemenea, umflat, scaunele sunt rupte. Gardul şcolii este rupt, iar un miros groaznic de WC ne-a mutat nasul din loc. Am aflat că a venit vidanja, deci e nebunie. Mai rău ca la casa văduvei. Imaginile sunt dezolante, iar luni – 14 septembrie, va suna din nou clopoţelul.

 La doar cinci km de Piteşti am văzut o realitate care ne-a dat fiori – şcoala gimnazială din Moşoaia. Aici, zi de dimineaţă, profesorii şi directorul spălau pe jos. Când au aflat că suntem ziarişti, profesorii au sărit ca arşi. Iritaţi că ne-a trimis primăria în „inspecţie”. Am explicat că nu ne-a trimis primăria şi că şcoala de la Moşoaia nu e prima pe care o vizităm, în calitate de jurnalişti.

Apoi am comunicat cu dascălii care ne-au spus că zilele trecute, directorul unităţii a cosit iarba din faţa şcolii, iar astăzi, soţul unei profesoare a cosit în spatele şcolii. S-a reuşit montarea unui instant pentru apă la intrarea în şcoala, dar şi la baie, pentru ca elevii să se poată spăla pe mâini, cu apă caldă.

Din păcate pentru elevi, condiţiile nu sunt dintre cele mai bune. Aşa că noi am plecat la Primăria Moşoaia să discutăm cu primarul interimar Simona Buşcă. Şi aici am fost primiţi cu ostilitate. Primăriţa PSD ne-a reclamat că am fost trimişi de contracandidatul Vătafu.

După ce a trecut cu bine, sperăm noi, de faza cu ideea cum că am venit trimişi de nu ştiu cine, Simona Buşcă ne-a spus că directorul şcolii a făcut cereri la primărie, pentru a se acorda tabtele pentru elevi, dar şi alte materiale necesare şcolii, abia în 1, respectiv 4 septembrie.

După cum se vede, primăriţa n-a mişcat niciun deget pentru a ajuta şcoala. Azi e 10 septembrie şi situaţia e tot ca pe 1 septembrie…

Dar, de tot acest dispreţ faţă de şcoală se face vinovat, în primul rând, fostul primar al comunei, Ion Necula. Ocupat mai degrabă cu negocierile pentru transferul la PNL, edilul a uitat complet de elevii şi de şcoala de la Moşoaia. Nu s-au alocat bani, deşi noi am văzut cu ochii noştri că e nevoie de renovare ca la carte. Dar ce folos? Luni începe un nou an şcolar, iar profesorii s-au transformat în femei de serviciu ca să primească elevii în prima zi de şcoală. Pentru că Primăria Moşoaia nu a făcut nimic. NIMIC!!!