Alegerile locale au loc pe 27 septembrie iar alegătorii trebuie să respecte o serie de norme astfel încât să își poată exercita dreptul la vot în condiții de siguranță în contextul pandemiei de coronavirus. De asemenea, Autoritatea Electorală permanentă a creat un instrument online prin care toți cetățenii cu drept de vot pot afla secția la care sunt arondați.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a pus la dispoziția cetățenilor români cu drept de vot un instrument online prin care acești pot afla secția la care sunt arondați și își pot exercita acest drept.

Dreptul de vot se exercită numai în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul își are domiciliul sau reședința, după caz”, se arată în legea Legea nr. 115/2015.

Astfel, în instrumentul online pus la dispoziție de AEP, cetățenii trebuie să introducă codul numeric personal, numele de familie, precum și codul de siguranță afișat. Ulterior, pe ercan este afișată secția la care aceștia își pot exercita dreptul la vot. Adresa unde puteți obține aceste informații este www.registrulelectoral.ro

Cum poți vota într-o altă localitatea decât cea de domiciliu

Singura modalitate prin care un cetățean poate vota într-o altă localitate decât cea de domiciliu, prevăzută în buletin este prin obținerea unei vize de flotant. Cu ajutorul acestui document se poate vota pe listele permanente sau pe cele suplimentare.

Astfel, cei care vor să voteze pe listele permanente trebuie să depună o cerere la primărie pentru a fi inclus în Registrul Electoral, termenul limită pentru această procedură a fost 4 septembrie.

Totuși, pe baza vizei de flotant se poate vota pe lista suplimentară, dacă nu a fost depusă cerea de încriere în registrul electoral din localitatea respectivă.
Atenție! Nu încercați să votați in două localități sau de mai multe ori. Conform noului Cod Penal votarea de două sau mai multe ori, sau introducerea în urnă a mai multor buletine de vot constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. Totodată, conform art.386 alin 1, Cod penal oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.