După ce în presă au apărut acuzații conform cărora o asitentă medicală de la Spitalul Județean Argeș ar fi refuzat să consulte a refuzat să consulte trei fete traficate. Acesta ar fi vorbit urât cu victimele și le-a umilit pe holurile instituției spitalicești, conform presshub.ro.

Plângerea vine de la Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, care a transmis o adresă oficială în acest sens managerului Spitalului Județean Pitești, Adriana Molfea, care a avut următoarele precizări: Adresa Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale la care se face referire în știrea menționată a fost trimisă și către Spitalul Județean de Urgență Pitești, în data de 13 octombrie.
Imediat după primirea adresei, au fost întreprinse toate demersurile necesare în vederea stabilirii situației de fapt și soluționării acesteia. Astfel, nu poate fi vorba de refuzul conducerii instituției de a răspunde acestei petiții, așa cum este relatat în articolul de presă.
Potrivit art. 8 și 9 din Ordonanța nr. 27/30.01.2002, instituțiile publice sesizate au obligația să comunice petitionarului, în termen de 30 de zile de la data înregistrării petitiei, răspunsul, indiferent dacă solutia este favorabilă sau nefavorabilă. În tot acest timp, instituția analizează, solicită note interne, cercetează cele sesizate și dispune măsuri. Drept urmare, pentru o soluționare obiectivă, petiționarul nu poate primi răspuns imediat.
În ceea ce privește informația prezentată atât în titlu cât și în textul articolului: “un asistent medical a refuzat să consulte trei victime ale traficului de persoane”, precizăm că potrivit fișei postului oricărui asistent medical, acesta nu are ca atribuție consultul pacienților, doar medicii putând să efectueze consultații.
Atragem atenția că publicarea adresei Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale pe platforma Press HUB, înainte de a verifica dacă informațiile sunt reale și fără a solicita un punct de vedere și reprezentanților Spitalului Județean de Urgență din Pitești nu facilitează o soluționare eficientă a situației, din contra, duce la dezinformarea publicului și denigrarea personalului medical și, implicit, a imaginii unității sanitare, instigând la comentarii tendențioase și apariția altor articole de presa cu același conținut eronat.
Ținând cont de aceste aspecte, apreciem că titlul articolului este denigrator și nu este în concordanță cu realitatea. La fel și conținutul articolului.
În fapt, situația reală este următoarea:
În data de 13.10.2020 s-a prezentat la SJML Argeș o persoană de sex feminin, care susținea că este asistent social în cadrul Asociației Reaching Out România, însoțită de căteva fete, posibil minore, solicitând verbal domnului doctor care își desfășura activitatea în cadrul cabinetului de consultații medico-legale un consult de specialitate, pentru una dintre cele 4 minore prezente, argumentând că ”ar da mai bine la dosar”.
Pentru efectuarea examinării medico-legale, medicul care își desfășura activitatea în cadrul cabinetului de consultații medico-legale, în conformitate cu dispozitiile art. 172 din NCPP : ”(1) Efectuarea unei expertize se dispune când pentru constatarea, clarificarea sau evaluarea unor fapte ori împrejurări ce prezintă importanţă pentru aflarea adevărului în cauză este necesară şi opinia unui expert; (2) Expertiza se dispune, în condiţiile art. 100, la cerere sau din oficiu, de către organul de urmărire penală, prin ordonanţă motivată, iar în cursul judecăţii se dispune de către instanţă, prin încheiere motivate; (3) Cererea de efectuare a expertizei trebuie formulată în scris, cu indicarea faptelor şi împrejurărilor supuse evaluării şi a obiectivelor care trebuie lămurite de expert”, i-a solicitat actele necesare în baza cărora va efectua examinarea.
Doamna nu a prezentat niciun document în sensul celor mai sus arătate, ci doar o adresa de la DIICOT către Asociatia Reaching Out în care era menționat că minora este parte a unui dosar penal ce are ca obiect infracțiunea de trafic de persoane, în niciun caz o Ordonanță motivată a organelor de urmărire penală prin care se dispunea efectuarea unei examinări medico-legale, respectiv un certificat medico-legal ce are valoare de raport de constatare.
De asemenea, nu a existat o cerere scrisă pentru efectuarea examinării medico-legale a minorei, din partea tutorelui legal al minorei, respectiv a Directorului Asociatiei Reaching Out.
În mod corect, în baza biletului de trimitere prezentat de doamna în cauză, domnul doctor din cadrul SJML Arges a direcționat-o către cabinetul de Obstetrică Ginecologie, pentru efectuarea unui control de specialitate.

În ceea ce priveste aspectele semnalate prin petitie, cu privire la presupusul comportament neadecvat al personalului medical, acestea vor fi analizate și de către Consiliul de Etică din cadrul Spitalului Județean de Urgență Pitești.