Dezbatere cu scântei, miercuri seara, în cadrul Consiliului Local Bascov. Cartoful fierbinte de pe ordinea de zi a fost monografia comunei care ar trebui să apară la anul, când localitatea împlinește  600 de ani de atestare documentară. Incepută în urmă cu doi ani și jumătate, și realizată de profesori și istorici, monografia a însumat multe ore de cercetare a arhivelor, de deplasări în teritoriu, de mărturii consemnate de la bătrânii satului etc. Până acum, cei implicați în munca de cercetare nu au primit nici un ban, nici măcar pentru tipografie sau benzina necesară deplasării.

Așa că, primarul a propus să se acorde o parte din bani, sumă destinată tipografiei. Neînțelegând rostul acestui act cultural, educativ și istoric, consilierii USR și PNL au luat în derâdere proiectul, recurgând la glumițe care descalifică un organism așa cum este un consiliu local: ”Dar ce au făcut, niște poze? Să vină aici să prezinte ce au scris!” (n.r este vorba de câteva sute de pagini redactate până acum). Cu alte cuvinte, profesorii respectivi trebuie să vină cu toată munca de cercetare, cu arhiva în spinare, cu pozele pe care le dețin pentru a le prezenta consilierilor locali. Să vină, nu zicem nu, dar nu știm câți dintre domniile lor înțeleg ce presupune o monografie, din moment ce din comisia de cultură și educație fac parte consilieri fără studii superioare, dar cu meserii onorabile, însă fără legătură cu domeniul cultural, ca: tehnician auto, electrician etc.

In schimb, consilierii locali USR PLUS și PNL au cerut mutarea banilor de la acest capitol la achizionarea de pubele, deși în stocul primăriei și la ora aceasta există suficiente pubele care așteaptă să fie montate pe ulițele satului. Ceea ce nu știu consilierii locali, este faptul că acest contract este executoriu, și, ori acum, ori la anul tot trebuie achitat, iar istoria unei localități se înscrie într-un areal mult mai amplu decât pot pricepe, cel al istoriei și identității neamului românesc născut (și) pe plaiuri argeșene. Dar, e bine și cu pubelele…