Chiar și vremea nefavorabilă poate fi utilă pentru ca mesajul preventiv al polițiștilor să ajungă la una dintre cele mai vulnerabile categorii de partipanți la trafic, reprezentată de cei PE DOUĂ ROȚI, fie ei bicicliști, motocicliști sau cei care utilizează trotinete electrice. În perioada vacanței elevilor și a zilelor libere de sărbătoarea Sfintelor Paști, aduce mai des bicicliști pe drumurile publice, iar zilele din ce în ce mai călduroase constituie un îndemn pentru pasionații de motociclism să iasă la drum.

Polițiștii Compartimentului de Analiza și Prevenirea Criminalității Argeș, împreună cu polițiștii Serviciului Rutier Argeș și cu ceilalți polițiști argeșeni, vor desfășura activități cu caracter preventiv, pentru a evidenția aspectele de urmărit, cu scopul prevenirii cauzelor generatoare de evenimente rutiere în care sunt implicați participanții la trafic ce se deplasează pe două roți.

Un eveniment rutier nefericit din această categorie, dintre un mic participant la trafic, aflat pe bicicletă, și un autoturism, a avut loc pe raza municipiului Pitești, în ziua de 13 aprilie 2021.
Din verificările preliminare efectuate de polițiștii Biroului Rutier Pitești, s-a stabilit că în împrejurări ce vor fi stabilite în urma cercetărilor, un minor de 5 ani, aflat pe bicicletă, pe aleea de acces dintre B-dul Republici și str. Constantin Hamangiu, fără a fi supravegheat, a fost acidentat ușor în urma coliziunii cu un autoturism, condus de un bărbat de 35 de ani, din Pitești.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, iar pentru asigurarea cadrului legal necesar verificărilor, în cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Informaţii statistice accidente cu victimă bicicliști:

Bicicliștii au fost implicați în aproximativ 15% din totalul accidentelor rutiere cu urmări grave din anul 2020, la nivelul județului Argeș, având drept consecințe decesul a 4 persoane și rănirea gravă a altor 22 de persoane.

Astfel rezultă o scădere faţă de anul 2019, când au avut loc 33 de accidente rutiere grave (reprezentând aproape 14% din totalul accidentelor rutiere grave înregistrate în 2019), în care au fost implicați bicicliști, în anul 2019 rezultând decesul a 5 persoane și rănirea gravă a 28 de persoane.

În cele mai multe dintre cazuri, biciclistul, care suferă leziuni, este singura persoană implicată în evenimentul rutier, aspect care crește importanța purtării echipamentului de protecție, care poate diminua sau împiedica rănirea biciclistului.

Recomandări privind circulația pe drumurile publice a BICICLIȘTILOR:

• Utilizați casca de protecție și vesta reflectorizantă, pentru a vă proteja şi pentru a creşte vizibilitatea în deplasările pe drumul public.
• Reamintim obligaţiile legale pentru biciclişti, referitor la limita de vârstă, de 14 ani, pentru deplasarea cu bicicleta pe drumurile publice, obligaţia de a folosi vesta reflectorizantă şi elementele din echiparea bicicletei, precum şi regula de a purta casca de protecţie şi de deplasare pe partea dreaptă a drumului atunci când participă la traficul rutier.
• Recomandăm ca pentru cei care învaţă mersul pe bicicletă, în special copii, să utilizeze exclusiv trasee special amenajate sau în afara drumului public. Mai ales copiii de vârste mici să fie sub supravegherea părinţilor, pentru a fi instruiţi şi a se obişnui cu regulile de deplasare în traficul rutier.
• Nu creați suprize în trafic, manevrele bruște şi schimbarea direcţiei de deplasare să fie făcute doar după o asigurare temeinică.
• Traversarea drumului pe trecerea pentru pietoni să nu fie făcută pe bicicletă, ci mergând pe lângă aceasta, după ce, în prealabil, v-aţi asigurat că intenţia de a traversa a fost observată de conducătorii auto şi că aceştia pot opri în condiţii de siguranţă.

În ceea ce privește evenimentele rutiere în care au fost implicați motocicliștii, în 2021, până în prezent au avut loc 4 accidente rutiere, în urma cărora a rezultat rănirea gravă a 3 persoane și decesul a 2 motocicliști.

Informaţii statistice accidente cu victimă motocicliști:

În anul 2020, motocicliștii au fost implicați în aproximativ 4% din totalul accidentelor rutiere înregistrate la nivelul județului Argeș. Însă trebuie ținut cont de faptul că prezența acestora pe drumurile publice este una sezonieră, precum și de faptul că, de cele mai multe ori, consecințele accidentelor în care aceștia sunt implicați sunt grave.

Astfel, cele mai multe accidente cu motocicliști au avut consecințe grave, în anul 2020 rezultând rănirea gravă a 4 persoane și decesul altor 3.

Față de anul 2019, în cursul anului 2020 numărul accidentelor în care au fost implicați motocicliști a scăzut, însă această categorie de participanți la trafic este extrem de expusă leziunilor grave în urma implicării în accidente.

Recomandări privind circulația pe drumurile publice a MOTOCICLIȘTILOR:

• Utilizați echipamentul de protecție omologat (minim cască, costum, cizme și mănuși), pentru că numai acesta vă poate asigura o protecție eficientă în caz de accident.
• Fiți vizibili – folosirea permanentă a luminii de întâlnire și semnalizarea oricărei schimbări a direcției de mers este obligatorie, iar pe timp de noapte sau ]n condiții de vizibilitate redusă, folosiți echipament reflectorizant.
• Respectați regulile privind efectuarea depășirii, manifestați prudență și efectuați această manevră numai prin partea stângă, fără a-i incomoda pe ceilalți parteneri de trafic.
• Nu creați suprize în trafic, manevrele bruște sau accelerarea puternică a motorului produc disconfort, iar aplicarea principiului ”mă strecor” pentru că am timp sau am loc, generează risc major de accident.
• Adaptați permanent viteza la condițiile meteo, de drum și de trafic.
• Anticipați pericolele – rulând la distanță de minim 1,5 m față de vehiculele aflate în staționare, pentru a evita deschiderea bruscă a unei portiere.
• Nu confundați strada cu pista de concurs – viteza crește exponențial riscul de accident, precum și gravitatea consecințelor.

Din fericire, există și vești bune, în sensul că până în prezent nu au fost înregistrate evenimente rutiere cu victimă în care să fie implicate trotinete electrice.

Cu toate acestea, recomandăm persoanelor care folosesc astfel de mijloace de deplasare să respecte următoarele reguli:

• Utilizați casca de protecție și elemente de luminoare si reflectorizante în echiparea trotinetei, pentru a vă proteja şi pentru a creşte vizibilitatea în deplasările pe drumul public.
• Limita de vârstă pentru deplasarea pe drumurile publice cu troninete electrice este de 14 ani.
• Dacă un drum este prevăzut cu pistă pentru biciclete, atunci trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h.

REȚINEȚI: Traversarea drumurilor publice pe trecerile pentru pietoni, în timpul deplasării pe bicicletă sau trotinetă constituie abatere de la normele de circulație rutieră și pot atrage sancționarea contravențională, sau, mai grav, implicarea într-un eveniment rutier.

Nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor sau a trotinetelor electrice constituie contravenție, și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, respectiv 4-5 puncte amendă (580 – 725 de lei).

Nerespectarea normelor privind dotarea bicicletelor sau a trotinetelor electrice se sancționează contravențional cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv 6-8 puncte amendă (870 – 1.160 de lei).

Poliţiştii argeşeni recomandă tuturor participanților la trafic să conducă cu prudență, adoptând permanent o conduită preventivă, să adapteze viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic și să nu se angajeze în efectuarea de manevre riscante, transmite IPJ Argeș.