Endocrinologia este o ramură a medicinei care se concentrează pe diagnosticul și tratamentul bolilor care afectează glandele endocrine.

Sistemul endocrin este compus din mai multe glande (tiroidă, paratiroide, hipofiză, gonade, suprarenale, pancreasul endocrin etc.) care produc și reglează hormoni. Hormonii pe care îi secretă reglează funcții importante precum reproducerea, comportamentul sexual, variațiile de tensiunea arterială, precum și metabolismele intermediare (protidic, glucidic, lipidic, mineral, hidro-electrolitic), creșterea și dezvoltarea pre- și postnatală, transformarea malignă și promovarea creșterii tumorale. Când o glandă nu reușește să producă cantitatea necesară dintr-un anumit hormon sau produce mai mult decât este necesar, sunt afectate alte organe ale corpului iar acest lucru duce la o varietate de afecțiuni medicale precum disfuncția tiroidiană, diabetul insipid și diabetul zaharat, cancer, hipertensiune arterială, afectarea metabolismului fosfo-calcic, tulburări de dinamică sexuală sau infertilitatea.

Un consult endocrin are ca scop identificarea cauzei probabile a problemei și recomandarea unei scheme de tratament potrivite.

Cine ar trebui să realizeze un consult endocrin?

Este adevărat ca o parte dintre pacienții care realizează consultații endocrine sunt îndrumați de către medicii de familie. Touși, în prezent, pacienții sunt mai educați conștientizând că anumite simptome ce pot duce cu gândul la boli de origine non-endocrină, își pot găsi rezolvarea printr-un consult la medicul endocrinolog.

Acesta poate fi și cazul atacurilor de panică, hipertensiunii arteriale, tulburărilor de ritm, litiazei renale, durerilor musculare și osoase, oboselii cronice/asteniei, tulburărilor de vedere, displaziilor mamare sau flush-uri faciale. Enumerarea este una exemplificativă, nu exhaustivă.

De asemenea poți consulta un endocrinolog fără nicio recomandare, mai ales dacă ai fost diagnosticat anterior cu o afecțiune endocrină, cum ar fi, de exemplu, gușa nodulară sau osteoporoza și ai nevoie de ajustări în planul de tratament.

Vizita la medicul endocrinolog este recomandată în cazul pacienților la care se suspectează că au următoarele afecţiuni:

۰ Obezitate de origine endocrină

۰ Afecțiuni tiroidiene

۰ Osteoporoză

۰ Diabetul zaharat

۰ Afecțiuni ale axului hipotalamo-hipofizar

۰ Hiperparatiroidism sau hipoparatiroidism

۰ Neoplazie endocrină multiplă

۰ Tulburări de dinamică sexuală de origine endocrină

۰ Sindromul ovarian polichistic

۰ Tulburări suprarenale

۰ Boala Cushing

Avantajele unui consult endocrin

Consultația endocrină implică un scurt interviu și examinarea fizică pentru a se analiza starea general de sănătate. Se urmăresc edeme ale membrelor, tulburări ale câmpului vizual, tremorul extremităților, alopecie areata sau difuză, virilism pilar, secreții mamelonare, noduli mamari, erupții cutanate, decolorarea pielii și sensibilitatea în anumite zone. În funcție de rezultatele acestor examinări, se conturează diagnosticul pentru care se recomandă o schemă de tratament. Cu toate acestea, dacă rezultatele testelor sunt neconcludente, vor fi indicate mai multe seturi de analize pentru a măsura nivelurile diferiților hormoni pentru a evalua funcția glandelor endocrine sau pentru a identifica cauza problemei.

Un endocrinolog ajută inclusiv pacienții cu evoluţii deosebite

Unii pacienți au boli care progresează tipic iar tratamentele standard funcționează și aceștia sunt capabili să își gestioneze condițiile cu medicamente recomandate. Toate acestea depind bineînțeles de monitorizarea oferită de medicul endocrinolog ce se asigură că dozajul tratamentului este adecvat situației pacientului în acel moment.

În schimb, alți pacienți costată că tratamentul convențional nu funcționează. Ei respectă schemele riguros, dar nu obțin rezultate. În astfel de cazuri, este necesară o intervenție complexă a medicului endocrinolog, putând fi necesare seturi de analize și consultații sucesive pentru a se obține o schemă de tratament eficientă ce nu poate fi oferită de un medic de altă specialitate.

Un endocrinolog cunoaște cele mai noi tratamente

Cunoașterea și înțelegerea bolilor hormonale se schimbă constant. Sarcina unui endocrinolog este să fie la curent cu aceste schimbări, să înțeleagă cele mai noi tratamente existente şi să le aducă în atenţia celor ce au nevoie de ele. Pacienții care aleg un endocrinolog au acces la cele mai noi și mai inovatoare tratamente pentru afecţiunile lor.

Un endocrinolog cooperează interdisciplinar cu medicii de alte specialități

Vizitarea unui endocrinolog nu înseamnă că nu veți mai vedea niciodată un medic de altă specialitate sau viceversa. A merge la un endocrinolog când te lupți cu anumite afecțiuni îți oferă o altă perspectivă ce se poate traduce într-un tratament eficient al condiției de care suferi.

Este evident că această abordare multidisciplinară este în interesul pacientului fiind astfel îmbunătățită satisfacția acestuia precum și viteza de oferire a unei soluții medicale.

Fiecare pacient trebuie să-și amintească principiul după care trebuie să se ghideze atunci când este bolnav. Când se confruntă cu un diagnostic ce îi identifică o afecțiune ar trebui să aibă parte de cea mai bună îngrijire, iar acest lucru se face adesea cu sprijinul unui endocrinolog.

Informaţii oferite de Dr. Cristina Cînpeanu, certificată în: puncție-biopsie tiroidiană ecoghidată, evacuare chist tiroidian sub ghidaj ecografic, elastografie tiroidiană, ecografie endocrină, densitometrie osoasă, scintigrafie, RMN, CT endocrine, terapia infertilității, managementul obezității.

Pentru mai multe informații puteți vizita blogul endocrin disponibil pe https://endocris.ro