Deși este un lucru banal și bine cunoscut de către toți șoferii, schimbarea cauciucurilor este un aspect neglijat încă de prea mulți. Din comoditate sau din neatenție, cauciucurile ajung să fie înlocuite foarte târziu sau abia în momentul în care atenția le este atrasă de către autorități. Schimbarea pneurilor nu ar trebui să țină de sentimentul de obligativitate în fața legii, ci mai degrabă de sentimentul responsabilitate față de propria persoană și față de ceilalți participanți la trafic.

         Neefectuarea schimbului anvelopelor în timp util poate avea consecințe grave. În acest caz, nu este vorba doar de amenzile usturătoare la care pot fi supuși șoferii, ci și de efectele negative pe care le poate avea un astfel de act de neglijență asupra participanților la trafic. Reprezentanții RAR și-au exprimat părerea în legătură schimbarea pneurilor din timp în acest an.

Iată care sunt principalele motive pentru care anvelopele trebuie schimbate în timp util și în conformitate cu cerințele sezonului curent:

  • Amenzile sunt mult mai costisitoare decât simpla operațiune de a monta anvelopele potrivite sezonului. Acestea pot ajunge și până la 2900 de lei și 20 de puncte, dar pot încadra chiar și reținerea dreptului de a conduce. Selecția cauciucurilor potrivite se poate realiza și online, pe site-ul Anvelope-oferte.ro, fără să fie necesară deplasarea în prealabil la service. De altfel, este recomandată alegerea unor anvelope noi,  lipsite de orice urmă de uzură.
  • Anvelopele de iarnă nu au o eficiență adecvată pentru sezonul rece. Acest lucru se datorează, în principal, faptului că acestea devin mult mai rigide la temperaturi scăzute, reducând mult aderența și devenind periculoase, mai ales în momentul frânării. Așadar, nu se recomandă utilizarea pneurilor de iarnă doar în momentul în care apare poleiul sau înghețul, ci imediat ce se instalează sezonul rece.
  • În ultima vreme a intervenit și problema pneurilor „all season”. Mulți șoferi consideră că acestea sunt într-adevăr potrivite tuturor anotimpurilor, dar autoritățile RAR au specificat faptul că pentru sezonul rece nu sunt tocmai recomandate, datorită specificațiilor acestora de funcționare. Mai mult de atât, deținătorii de autovehicule nu vor scăpa de sancțiuni în cazul utilizării unor astfel de cauciucuri în perioada ninsorilor abundente.
  • Unii șoferi recurg la varianta mai „ieftină” de a utiliza cauciucuri de iarnă mai uzate pe timpul verii. Aceasta variantă este și ea exclusă în totalitate. Pneurile de iarnă utilizate vara pot provoca accidente neașteptate. Există cazuri în care astfel de cauciucuri rețin bucăți de piatră care pot fi proiectate, la viteze mai mari, în autovehiculul depășit, spre exemplu, cauzând spargerea sau fisurarea parbrizului, ori avarierea caroseriei.
  • Legea nu prevede schimbarea anvelopelor până la o dată anume. Drept consecință, oamenii așteaptă până în momentul în care sezonul rece își face simțită prezența prin intermediul poleiului sau al ninsorii. Această practică pune, însă, bețe în roate tuturor, deoarece service-urile ajung să se aglomereze în mod excesiv, iar posibilitatea de a realiza schimbul rapid se diminuează drastic.

          În concluzie, nu doar că este mult mai responsabil să se realizeze schimbările necesare de pneuri din timp, dar este și mult mai eficient, iar șansele de sancționare în acest sens scad. Este responsabilitatea fiecărui șofer să se asigure că poate oferi protecție atât propriei persoane atunci când vine vorba de circulația pe drumurile publice, dar și pe cea a restului participanților la trafic și a pietonilor. Astfel de măsuri de protecție pot fi realizate foarte simplu și ținându-se cont de sfaturile specialiștilor.

 

Sursa: pexels.com.