Studenţii la medicină caută specializarea şi opţiunea care să se potrivească cât mai bine cu aptitudinile şi interesele lor personale, astfel încât să aibă şanse pentru o carieră de succes. Chirurgia este, de departe, una dintre cele mai dificile specializări, dar şi cea care poate aduce cele mai mari satisfacţii. Acoperă o gamă diversificată de subspecializari şi oferă numeroase facilităţi şi opţiuni pentru a face carieră.

Studenţii care sunt interesaţi de procedurile practice şi vor să aplice cunoştinţele dobândite în sala de operaţie, sunt sfătuiţi să opteze pentru o carieră în chirurgie. Însă, acest lucru implică mult studiu, multă muncă, multă dăruire şi, totodată, dezvoltarea unor abilităţi speciale. 

Iată care sunt cele mai bune cărţi pe care ar trebui să le citească un chirurg aspirant!

NMS Surgery (Naţional Medical Series for Independent Study)

Este o carte destinată studenţilor, rezidenţilor, practicienilor şi profesioniştilor. Redactată într-un format uşor de utilizat şi de citit, cartea te va ajuta să îţi îmbunătăţeşti considerabil noţiunile şi conceptele chirurgicale. 

În carte vei găsi şi un set de chestionare pentru studenţi care te vor ajuta să te pregăteşti pentru examene, iar ilustraţiile colorate îţi permit să înţelegi mai bine noţiunile şi să reţii mai uşor informaţiile

Pe scurt, această carte este un instrument perfect de studiu şi te va ajuta să finalizezi cu succes examenele şi stagiile de specializare. 

Otolaryngology – Head and Neck Surgery

Student la medicină sau practicant în domeniul sănătăţii şi a otolaringologiei, trebuie să citeşti această carte care este, de fapt, un ghid valoros. Acoperă informaţii din rinologie, endocrinologie, laringologie şi multe altele şi te va ajuta foarte mult. 

Autorul prezintă opţiunile de tratament şi procedurile de diagnosticare utile studenţilor care se pregătesc pentru gărzile în clinică. Cartea include ilustraţii color care te vor ajuta să înţelegi conceptele de bază, un apendice de radiologie şi informaţii detaliate despre toate etapele cancerului. 

Alexander’s Care of the Patient în Surgery 

Această carte poate fi utilă atât studenţilor care încă îşi dau examenele de specializare, cât şi celor care deja fac practică în clinică. Este o lectură că oferă instrucţiuni pas cu pas pentru îngrijirea unui pacient şi prezintă peste 400 de intervenţii chirurgicale diferite. 

Sunt informaţii utile despre instrumentare şi poziţionarea acestora, despre îngrijirea postoperatorie şi chiar şi despre chirurgia cu roboţi. Cartea este bogat ilustrată cu peste 900 de imagini colorate care contribuie considerabil la aprofundarea procedurilor şi a metodelor chirurgicale abordate. De asemenea, conţine informaţii utile despre siguranţa pacientului, anestezie, gestionare a durerii şi multe altele. 

Include chiar şi o secţiune de întrebări de tip examen foarte utile pentru studenţii care se pregătesc acum, dar şi o listă completă de tabele de farmacologie chirurgicale şi cele mai utilizate medicamente în anumite proceduri. La finalul fiecărui capitol, cititorul va găsi un set de întrebări de gândire analitică pentru a-şi evalua cunoştinţele şi a aprofunda subiectul. 

Hinman’s Atlas of Urologic Surgery 

Dacă vrei să urmezi chirurgia urologică, această carte este pentru tine. Oferă informaţii de actualitate despre fiecare aspect al acestui tip de chirurgie şi te îndrumă pas cu pas în operaţii minim invazive sau deschise, sisteme chirurgicale moderne, instrumente, proceduri robotice şi laparoscopice. În versiunea eBook a acestei cărţi vei găsi videoclipuri cu proceduri. 

Cartea te ţine la curent cu uretroplastia şi îţi oferă informaţiile într-un format versatil şi uşor de lecturat. 

Master Techniques in Surgery

Dacă vrei să îţi perfecţionezi abilităţile chirurgicale şi să dobândeşti o perspectivă mai de ansamblu asupra chirurgiei vasculare, trebuie să citeşti această carte care acoperă procedurile hibride, venoase, de acces prin dializă, de evacuare toracică sau specifice extremităţilor inferioare. 

Cartea ilustrează pas cu pas fiecare procedură şi te va ajuta să înveţi cum trebuie realizată procedura endovasculară sau deschisă. 

Sabiston Textbook of Surgery

Dacă ar fi să alegem una dintre cele mai bune cărți de chirurgie, aceasta ar fi cartea de faţă care oferă îndrumări pentru toate domeniile chirurgiei generale. Putem spune că este o lectură obligatorie pentru studenţii rezidenţi la chirurgie, pentru practicieni şi studenţii clinici care fac deja gărzi. Este o carte complexă care acoperă tot materialul necesar pentru certificarea şi practicarea chirurgiei generale.

De asemenea, te va ajuta să înţelegi mai bine conceptele de bază ale chirurgiei, să iei decizii chirurgicale optime şi să tratezi eficient fiecare pacient. Este o carte cu ilustraţii colorate, imagini, tabele şi diagrame schematice care uşurează aprofundarea tehnicilor şi a procedurilor prezentate.

Dacă vrei să îţi îmbogăţeşti cunoştinţele despre chirurgia minim invazivă şi să îţi îmbunătăţeşti abilităţile de luare a deciziilor clinice, trebuie să citeşti această carte!

Cariera de chirurg înseamnă multă dăruire şi studiu, dar, dacă ai decis a mergi pe acest drum şi vei lua în considerare şi cărţile de mai sus, satisfacţiile nu vor întârzia să apară. Alege să fii bun  în ceea ce faci şi informează-te continuu pentru a ţine pasul cu ultimele noutăţi în domeniu şi a-ţi putea ajuta pacienţii cât mai eficient!