A fost o zi importantă pentru componenţii secţiei de judo, pentru că au avut de susţinut examenul pentru obţinerea centurii. Simona Popa, antrenor la clubul nostru, ne-a dezvăluit faptul că au fost 27 de copii , 6 au primit gradaţia mon, 4 au obţinut centura portocalie, iar restul centura galbenă. De asemenea, 2 dintre copii, ce au susţinut două antrenamente, au primit şi ei diplomă de participare.
La clubul argeşean s-au adoptat trei tipuri de gradaţii :
– gradaţii MON – pentru copii 4 – 10 ani,
– gradaţii KYU (centuri colorate) – de la centura galbenă la centura maro,
– gradaţii DAN (centura neagră)
– gradaţii DAN superioare (centura alb-roşie, peste 5 Dan)
Ordinea centurilor nu este una oarecare , pentru fiecare centură trebuie ca sportivul sa aibă o anumită cunoaștere a judoului , timpul petrecut in sală ,cât și cunoştinţe generale despre acest sport : istoricul judoului românesc, vocabular de bază japonez-român, principiile judoului, 3 itemi din codul judoka (decalogul judoului) şi explicaţia unuia dintre cele opt atribute ale codului moral al judoului (politeţea, curajul, prietenia, stăpânirea de sine, sinceritatea, modestia, onoarea, respectul), comportament exemplar la antrenamente, la şcoală şi în societate.
Fiecare dintre aceste gradaţii se pot obţine în funcţie de aptitudinile sportivilor, într-un interval de timp, iar nivelul de pregătire diferă în funcţie de gradaţie.
Examenul a fost coordonat de antrenorul Simona Popa, alături un alt tehnician experimentat, Narcis Iordache., transmite CS Real Brabu