Homemade granola or muesli, bowl of oat granola with yogurt, almond, Cashew nuts, mint and nuts on the black rock board for healthy breakfast, copy space. Healthy breakfast menu concept.

Printre cele mai importante minerale de care organismul are nevoie se numără magneziul. Acesta are un rol extrem de important în peste 300 de reacții enzimatice care se produc în organism. Contribuie la funcționarea optimă a mușchilor, a nervilor, reglează tensiunea arterială și ajută sistemul imunitar să facă față provocărilor de zi cu zi.

Organismul unui adult sănătos conține aproximativ 25 g de magneziu. În proporție de 50-60%, acesta este stocat în oase. Cealaltă parte se găsește în mușchi, țesuturi moi și fluide corporale. În cazul unor deficite, medicii au concluzionat faptul că pot apărea o serie de complicații. Așadar, recomandarea este aceea de a oferi organismului, prin alimentație, cantitatea zilnică de magneziu. Aceasta depinde de vârstă și gen. Pentru un adult cu vârsta cuprinsă între 19-30 ani, bărbat, DZR este de 400 g, iar pentru o femeie 310 g. Peste 30 de ani, DZR este de 420 în cazul bărbaților și 320 în cazul femeilor.

În cazul în care nu se poate obține cantitatea zilnică de magneziu doar din alimentație, medicul poate prescrie suplimente. Poți citi mai multe informații despre orotatul de magneziu sau deficiența de magneziu pe site-ul magnerot.to. Însă pentru a oferi organismului această doză zilnică din alimentație se pot consuma migdale, nuci caju, nuci pecane și alte semințe, legume verzi și legume cu frunze verzi, carne de curcan și pui, dar și pește..

Rolul magneziului în organism

  •         Rol în menținerea sănătății oaselor. Multe cercetări s-au concentrat pe a determina rolul calciului în formarea oaselor, dar adevărul este că magneziul este la fel de important. El ajută la formarea unei densități osoase optime, prevenind, astfel, dezvoltarea osteoporozei în cazul femeilor care sunt la menopauza.
  •         Rol în diminuarea riscului de a dezvolta diabet de tipul II. Asta deoarece magneziul are un rol important în controlul glucozei și în metabolismul insulinei. Un deficit de magneziu poate influența negativ rezistența insulinei. Acest lucru poate fi o condiție, un preambul, pentru dezvoltarea diabetului de tip II.
  •         Rol în menținerea unei inimi sănătoase. Organismul are nevoie de magneziu pentru a ajuta mușchii să funcționeze normal. Deci inclusiv mușchiul inimii. Deficitul de magneziu poate crește riscul de a dezvolta probleme cardiovasculare. Mai mult, persoanele cărora li se administrează magneziu la scurtă vreme după ce au suferit un infarct, au un risc mai scăzut de mortalitate.
  •         Rol în diminuarea migrenelor. Terapia cu magneziu previne sau diminuează migrenele. Deficitul de magneziu poate afecta neurotransmițătorii și limitează constricția vaselor de sânge. Pentru că acești factori duc la apariția migrenelor, este de înțeles de ce magneziul poate ajuta în astfel de situații.
  •         Rol în scăderea simptomelor de anxietate. Conform studiilor, un nivel scăzut de magneziu conduce la stări depresive și anxioase. Acest lucru se este cauzat de activitatea pe axa HPA – hipotalamo – hipofizo – suprarenală. Această axă este, de fapt un set de trei glande care controlează reacțiile unei persoane la stres.

În concluzie, magneziul este unul dintre cei mai importanți nutrienți. El joacă un rol extrem de important în buna funcționare a organismului, dovadă fiind faptul că se găsește în oase, mușchi; ajută la menținerea sănătății nervilor și îmbunătățește dispoziția. Sunt multe alimente care conțin acest macronutrient, alimente foarte gustoase din care se pot prepara mese delicioase. A avea grijă de sănătate este o alegere. Și această alegere te ajută să faci față oricărei provocări. 

Sursa foto: freepik.com