In primăvara anului 2023 a fost aprobată Nota de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor de investiții aferente acestui proiect foarte important, propus spre finanțare în cadrul PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență 2020-2026–Componenta C 7-Digitalizare în domeniul mediului – Investiția 15 -Capacitate sporită de supraveghere, control și monitorizare a pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat. In traducere, acest sistem (care cuprinde mai multe aplicații Sumal -amenajare, ocol silvic, avize, control, inspectorul pădurii, contravenții,etc) permite urmărirea transporturilor de lemn cu GPS, încărcarea fotografiilor cu transportul de materiale lemnoase

În prezent este implementat Sumal 2. 0 (sistem informatic integrat de urmărire a trasabilității materialelor lemnoase), un instrument complex, acesta fiind utilizat în prezent de aproximativ 20 000 companii și 70 000 de utilizatori și binențeles, de către organele de control cum ar fi consilierii gărzilor forestiere, personalul ocoalelor silvice autorizate, personalul inspectoratelor de poliție, al inspectoratelor de jandarmi. Acest sistem (care cuprinde mai multe aplicații Sumal -amenajare, ocol silvic, avize, control, inspectorul pădurii, contravenții,etc) permite urmărirea transporturilor de lemn cu GPS, încărcarea fotografiilor cu transportul de materiale lemnoase, introducerea amenajamentelor silvice și suportul grafic, generarea registrului electronic pentru depozite și instalații de prelucrat lemn, pentru a înlătura dubla înregistrare a intrărilor-ieșirilor de materiale lemnoase.

Eugen Antonescu, șeful Gărzii Forestiere Argeș declară că: ”Pentru eficiență maximă vor fi utilizate sisteme și echipamente moderne de supraveghere si control. Să spunem că acest sistem, asemănător celui pentru verificarea rovinietei, va cuprinde și o rețea de camera video amplasate pe întreg teritoriul țării noastre și va fi interconectat cu sistemul de trasabilitate a materialelor lemnoase SUMAL 2.0, sistem dezvoltat împreună cu STS (Serviciul de Telecomunicații Speciale). Finanțarea acestor echipamente moderne va fi asigurată în cadrul PNRR 2020-2026 Componenta C7 Digitalizare în domeniul mediului.
Ne dorim un sistem digital inovator pentru combaterea exploatărilor forestiere ilegale, integrat cu sistemul de urmărire a trasabilității materialelor lemnoase.Suprafața vegetației forestiere care va face obiectul monitorizării este de aproximativ 70 000 km².”

Prin monitorizarea video a transporturilor de material lemnos pe toate categoriile de drumuri se urmărește reducerea timpului de reacție și intervenție.

”Sunt multe de făcut în următorul an și vă pot spune, ca un mic secret, părerea mea este că deja locurile/locațiile unde vor fi poziționate camerele video, binențeles și în cazul județului nostru, au fost stabilite de către cei competenți în acest sens, urmând să fie amplasate in cel mai scurt timp. Așa că dacă unii sau alții, poate ”certați cu legea”, doresc să taie ilegal sau să transporte lemn fără documentele legale, vor avea o surpriză posibil neplăcută. Ca o concluzie, aș putea spune că vin vremuri grele, dar pentru hoții de lemne”, mai precizează Eugen Antonescu, șeful Gărzii Forestiere Județene Argeș.

Foto – Eugen Antonescu, sef Garda Forestiera Arges