Apariția unui material despre pădurile din Argeș, la Pro Tv, a stârnit multe reacții în spațiul public. Și pe bună dreptate. Unul dintre subiectele abordate este defrișarea de la Valea Rea, din dosarul Cheresteaua, un dosar despre care presa argeșeană a mai relatat. Șeful Gărzii Forestiere Argeș, Alin Mihai, a stat de vorbă cu redactorii Știri de Pitești, prezentând și alte aspecte mai puțin cunoscute.
”Intotdeauna s-a furat, și încă se fură, noi suntem doar 8 oameni la Argeș!”
Uniunea Europenă sau Rusia nu au pus în posesie la persoane private atâtea păduri ca noi. In Argeș, există aproximativ 50 000 de persoane private puse în posesie. Așa este, încă mai există sustragere de lemn, dar nu ca în trecut. În ultimii 3 ani, de când sunt eu șef, am dat amenzi de 28 de miliarde de lei, și să nu uităm că Argeșul are o suprafață de păduri de 276 840 hectare, cu 20 000 mai mult ca Dâmbovița și Prahova în total (n.r redacției-Garda Forestieră Argeș aparține de Ploiești, la fel ca Finanțele). La Garda Forestiera Argeș avem 8 oameni pentru teren, care fac și multă documentație. Numai până acum am avut de verificat peste 4 000 de dosare. Orice sesizare vine, oricât de minoră, noi suntem datori să o verificăm. Referitor la ce a apărut în presă, da, încă se mai fură, dar nu ca până acum, și nu numai din fondul forestier de stat, cât și din fondul forestier privat. După cele apărute în presă, am fost pe Valea Topologului în control și am găsit 7 cioate neamarcate de la un ocol privat. Problema e, că punerea asta în posesie s-a făcut haotic, în anumite cazuri nici nu mai știm cui aparțin pădurile. Unii dintre proprietari nici ei nu mai știu unde au și dacă au fost puși în posesie. In schimb, etnicii romi știu unde nu este pădure păzită, și acolo atacă., spune Alin Mihai, șeful Gărzii Forestiere Argeș.
De altfel, șeful Gărzii Forestiere Argeș spune că, conform unui raport Agent Green, Argeșul care înainte era în top 3 defrișări, acum nu se mai regăsește în primele 10 locuri.
Redactorii Știri de Pitești vor înainta o cerere pe Legea 544, Legea liberului acces la informații, către Regionala Prahova, pentru a afla cine a primit păduri în zona Vidraru, politicieni și oameni importanți din multe alte domenii care nu au avut neam de neamul lor proprietăți aici. Nu este primul demers pe care îl facem în acest sens și sperăm ca de data acesta să aflăm un răspuns conform legii.
P.S. Poliția Argeș și Jandarmeria Argeș nu au fost niciodată întrebate despre acest subiect, deși ambele instituții au atribuții în acest domeniu.