O simplă căutare pe google ar trebui să aducă informații concrete despre cerșetoria în România. Numai că, nicăieri nu apare o statistică actualizată. Statul român nu este interesat de numărarea cerșetorilor și combaterea fenomenului, așa că singurii care sunt interesați rămân polițiștii. Ei îi ridică de pe străzi, îi mai duc la adăposturi sau îi trimit în localitățile de baștină, dar de cele mai multe ori cerșetorii revin.
Și mai sunt cetățenii. Unii impresionați de soarta acestor oameni le oferă ajutor.
Vineri, în centrul Piteștiului, un puști cerșea alături de cățelul său. Practic stătea tăcut pe o bucată de carton, spre deosebire de etnicii țigani care pot deveni agasanți și chiar agresivi.
Un bărbat s-a apropiat de băiat și i-a oferit ceva. Două pungi cu haine.
Poate nu este cel mai mare gest umanitar, dar prin simplitatea lui este emoționant. Un om s-a oprit pe stradă pentru a ajunta o altă ființă.
La polul opus, ALDE Călinești se laudă pe Facebook că a dus o camionetă de lemne unei familii din localitate. Acum că a început perioada Crăciunului, timp de câteva săptămâni vom asista la un spectacol grotesc în mediul online, când orice pui de politician va posta poze cu el alături de niște copii care vor ține în mânuțe o pungă cu dulciuri. Și uite așa, ne stricați și Postul Crăciunului.