Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, sustine ca pe 30 martie va fi inaintata Parlamentului noua lege a educatiei, adaugand ca si-ar dori ca proiectul sa nu fie unul „stufos”. Andronescu a insistat pe ideea examenului de treapta.
„Ne-am angajat ca vom duce la 30 martie legea in Parlament. Ca urmare, pana atunci, trebuie sa avem aceste elemente de referinta pe care sa le punem si pe care sa creionam legea. Mi-as dori sa nu fie o lege stufoasa, sa fie o lege mai putin stufoasa, mai clara din punct de vedere al obiectivelor si sa lase la legislatia subsidiara de metodologii, regulamente ceea ce este de competenta regulamentelor si a metodologiilor”, a spus demnitarul, luni seara, la Digi24.
In opinia sa, o evaluare la clasa a X-a ar aduce beneficii avand in vedere ca la examenul de bacalaureat va ramane de invatat materia din ultimii doi ani de liceu.
„Invatamantul obligatoriu nu se termina la clasa a opta. Invatamantul obligatoriu se termina dupa clasa a X-a. Teoretic, acolo ar trebui sa avem o evaluare, sa stim ca am incheiat ciclul invatamantului obligatoriu.
De ce nu avem? Pentru ca, asa cum stiti, dupa clasa a opta sau evaluarea de la clasa a opta, ca o mostenire a capacitatii, a examenului de capacitate, ne asigura separarea spre liceu sau scoli profesionale, aceasta este, sa spunem, argumentatia evaluarii de la clasa a opta.
Daca se va accepta, pentru ca, fara indoiala, o vom pune in dezbatere publica. Si daca va fi acceptata o asemenea evaluare, ce beneficii ar aduce ea? Examenul de bacalaureat nu va mai reprezenta materia pe patru ani de zile, care sunt anii de liceu, ci pe ultimii doi ani de zile, deci am usura examenul de bacalaureat prin aceasta evaluare. Nu stiu daca va ramane sau nu, dupa opinia mea, va fi un sprijin pentru cei care trec printr-o asemenea etapa”, a spus Andronescu.
Potrivit ministrului, evaluarea va reprezenta „o forma de testare”.
Ce se intampla cu numarul de ore de clasa
Referindu-se la reducerea numarului de ore, Andronescu a spus ca aceasta nu este o ordonanta a Guvernului, ci o initiativa legislativa.
„Foarte multe legi se intorc la reexaminare. Aceasta nu este ordonanta Guvernului, este o initiativa legislativa pe care presedintele are dreptul sa o trimita la reexaminare. Ce va decide Camera si apoi Senatul este decizional ministerul va aplica.
Mi se pare foarte normal sa respectam dreptul Legislativului de a pronunta legi si de a se pronunta asupra legilor si dreptul ministerului sau obligatia ministerului de a aplica. In Legea 1 din 2011 a existat aceasta prevedere, adica sunt 20 de ore pentru ciclul primar, 25 de ore pentru ciclul gimnazial si 30 de ore pentru ciclul liceal.
De ce le-am modificat? Pentru ca ele creau o inflexibilitate. Aveai nevoie de o ora in plus in clasa a sasea, sa spunem, sau a opta – nu puteai sa depasesti cele 25 de ore.
Actuala varianta a acestei initiative legislative asigura mai multa flexibilitate pentru ca spune in medie 25 de ore, adica poti sa pui la clasa a cincea mai putine ore, asa cum este si normal, pentru ca sunt copii la 11 ani si poti sa pui la clasa a opta ceva mai multe ore, 28 de ore sau chiar 30 de ore, pentru ca au 14 ani si au alta capacitate de a se adapta la acest program mai incarcat pe care il presupune scoala”, a aratat ministrul.
Intrebata daca este adevarat ca profesorii vor ramane fara serviciu in urma reducerii numarului de ore, Andronescu a spus ca in opinia sa niciun profesor nu trebuie sa plece din sistem.
„Legea spune ca orele trebuie sa fie folosite pentru predare, pentru evaluare, dar si pentru asigurarea temelor sub supravegherea profesorilor. Deci, daca cineva nu va mai avea o ora de predare si va avea o ora in care sta cu elevii sa rezolve temele de acasa, eu cred ca acest lucru nu trebuie nimeni sa il considere ca nepotrivit si, dimpotriva, o contributie la ce trebuie sa dea scoala drept rezultat”, a afirmat demnitarul.