În 2018, pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, structurile Inspectoratului de Poliție județean Argeș au desfășurat 320 de acțiuni de amploare și 2.581 de controale. În urma acestora au fost constatate peste 1900 de infracțiuni. Peste 52% dintre acestea au fost descoperite în flagrant delict.
Efectivele de siguranţă publică şi patrulare au intervenit la peste 19.000 de apeluri primite prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgenta 112. Majoritatea apelurilor (58%) au provenit din mediul rural, iar restul din mediul urban.
În mediul urban, în perioada analizată, se înregistrează o scădere cu 4,91% a infracțiunilor sesizate. 30% dintre infracțiunile sesizate sunt infracțiuni contra persoanei, 44% infracţiuni contra patrimoniului, iar diferenţa este reprezentată de alte categorii de fapte penale.
Ponderea infracţiunilor contra persoanei sesizate în mediul urban este deținută de loviri şi alte violenţe (43%).
În mediul rural, în perioada analizată, se înregistrează o creștere cu 4,72% a infracțiunilor sesizate. 37% dintre infracțiunile sesizate sunt infracțiuni contra patrimoniului, 34% infracţiuni contra persoanei, iar diferenţa este reprezentată de alte categorii de fapte penale.
64% dintre infracțiunile contra patrimoniului sesizate în mediul rural o reprezintă infracțiunile de furt. Ponderea acestora (58%) este deținută de furturile din gospodării, curți sau anexe, din auto, de păsări și animale.
În anul 2018, polițiștii rutieri au participat la 1550 de acțiuni organizate pe raza județului Argeș. Lunar, pe parcursul a două săptămâni, activitățile au fost organizate în sistem integrat Poliție Rutieră – Ordine Publică.
Cu ocazia acțiunilor au fost constatate peste 400 de infracțiuni, au fost aplicate peste 54.000 de sancțiuni contravenționale, au fost reținute peste 5300 de permise de conducere și au fost retrase peste 2100 de cerificate de înmatriculare.
Numărul accidentelor grave produse pe raza județului Argeș a scăzut cu 15% față de anul precedent. Totodată, a scăzut cu 26% numărul persoanelor ranite grav în urma accidentelor rutiere.
Principalele cauze ale producerii accidentelor de circulație sunt: indisciplina pietonală, viteza excesivă si neadaptată la condițiile de drum și neacordarea priorității de trecere la pietoni.