Amenda pentru neprezentarea unui act de identitate va fi scoasă din legislația ordinii publice și va rămâne doar o sancțiune pentru refuzul de a da informații pentru stabilirea identității.
Legea nr. 61/1991 sancționează acum și neprezentarea actului de identitate, astfel că o persoană care nu are la ea niciun document de identitate poate fi, teoretic, sancționată cu amendă între 100 și 500 de lei.
Parlamentarii au decis însă că sancțiunea nu-și are locul în legislație și că ceea ce trebuie sancționat este doar refuzul de a da informații pentru stabilirea identității, polițiștii având mijloacele necesare pentru a identifica persoana pe baza acestor informații, nefiind neapărat necesar să vadă un document cu poza și numele persoanei pe care o legitimează. Desigur, refuzul de a da relații pentru stabilirea identității e sancționat și acum.
„Simpla nedeținere a actului de identitate nu trebuie sancționată atât de drastic, având în vedere că organul de poliție poate verifica identitatea persoanei și pe baza declarațiilor acesteia, coroborate cu verificările în bazele de date ale poliției”, scrie în expunerea de motive care a stat la baza Legii nr. 192/2019, recent promulgată de președinte și care o să apară în Monitorul Oficial cât de curând. Totuși, intrarea ei în vigoare se lasă așteptată 90 de zile de la publicare.
În schimb, parlamentarii au votat pentru majorarea drastică a amenzii pentru refuzul de a da informații privind identitatea sau de a se prezenta la sediul poliției: de la amenzile ce puteau ajunge până la 500 de lei cel mult, vorbim de amenzi ce pornesc de la 500 de lei și care vor ajunge până la 1.500 de lei. În 15 zile va putea fi plătită însă la jumătate din minimul legal (adică doar 250 de lei).