Cu toată lumea blocată in casă pentru a evita expunerea la COVID-19, munca, socializarea și chiar școlarizarea online, infractorii cibernetici văd o oportunitate de a exploata situația.
Dintr-o dată, ne regăsim online întreaga viață. Niciodată lumea conectată – și capacitatea noastră de a comunica, socializa, lucra și tranzacționa online – au fost mai importante sau mai critice. Deși capacitatea de a face atât de mult online este incredibilă, realitatea este că, acolo unde merg oamenii, urmează criminalii cibernetici. Dacă există o oportunitate de a exploata o situație și de a atrage oamenii să dezvăluie date personale sau să renunțe la banii lor, puteți fi siguri că cybercriminalii vor lucra la ea.
Am văzut deja exemple de malware legate de noul coronavirus din anul 2019, numit COVID-19, care încearcă să se supună virusului, ascunzând fișiere rău intenționate în documente care se referă la boală, dar oportunitățile pentru ca securitatea noastră online să fie compromise nu sfârșește acolo.
Streamingul
Weekend-urile recente au înregistrat deja cele mai înalte niveluri de streaming online, milioane de oameni care, în mod normal, ar fi socializa în baruri și restaurante, fiind obligați să rămână acasă. Acest lucru a pus serviciile de streaming sub presiune uriașă și s-a văzut că unele dintre marile companii scad calitatea conținutului pentru a încerca și a reduce problemele aparute. Cu toate acestea, impactul va conduce, fără îndoială, pe unii oameni să caute modalități alternative de accesare a conținutului online.
Cu toate acestea, depărtarea de portalurile protejate a serviciilor de streaming legitime pentru filme, jocuri și alt conținut ne face să cădem în mâinile infractorilor ciberneticii. Oricât de ispititor poate fi găsirea altor surse de conținut, vă sfătuim răbdare. nu renunțați la serviciile de streaming de încredere și urmați aceste sfaturi pentru streaming online sigur:
- Folosiți surse de încredere – servicii pentru care aveți un abonament. Verificați de două ori formatul URL și ortografia numelui companiei înainte de a descărca ceva. Site-urile false pot părea la fel de adevărate, dar vor exista anomalii care vă vor ajuta să remarcați diferența.
- Atenție la extensia fișierului descărcat. Fișierele video nu ar trebui să se termine cu .exe.
Fii foarte atent dacă folosești torrente. Caută comentarii despre fișierele descărcabile, de exemplu, și dacă vezi comentarii care nu au legătură cu conținutul, probabil că te uiți la malware. - Protejați dispozitivele pe care le utilizați pentru streaming și asigurați-vă că aplicați actualizări pentru sistemul de operare și aplicațiile de îndată ce acestea devin disponibile.
- Evitați legăturile care promit vizionarea timpurie a conținutului și dacă aveți îndoieli cu privire la autenticitatea conținutului – de exemplu, dacă nu sunteți sigur că există ceva disponibil în regiunea dvs. – consultați furnizorul dvs. de divertisment.
- Utilizați un card de credit dacă este posibil pentru plăți, dar încercați să evitați salvarea detaliilor cardului pe site-ul de streaming.
- Utilizați o parolă unică și complexă pentru fiecare cont online.
Cumpărăturile online
Crește deja cererea pentru serviciile de cumpărături online, deoarece oamenii încearcă să cumpere alimente, divertisment și alte bunuri online. Asta, însoțită de cumpărăturile de plictiseală, precum și de ofertele dorite de la comercianții care încearcă să rămână pe linia de plutire pe măsură ce economiile sunt lovite, înseamnă că infractorii cibernetici vor fi încântați.
Punctele de vârf de cumpărături observă creșteri corespunzătoare ale malware-ului și atacurilor de phishing legate de cumpărături, deoarece infractorii online doresc să profite de oportunitatea de a atrage oameni cu oferte care par adesea prea bune pentru a fi adevărate. Și de obicei sunt. Din acest motiv, sfătuim consumatorii să fie mai vigilenți în acest moment și să-și amintească aceste sfaturi atunci când fac cumpărături online și deschid e-mailuri de la comercianții online:
- Ferește-te de oferte care par prea bune ca să fie adevărate – de obicei sunt.
Introduceți adresa URL în browserul dvs. pentru a verifica afacerea de pe site, mai degrabă decât să faceți clic pe linkurile din e-mail-uri. - Când plătiți, verificați semnul lacatului / HTTPS în bara de adrese. Rețineți, însă, că acest lacăt înseamnă siguranță numai dacă adresa site-ului este corectă, deci verificați de două ori!
- Folosiți un card de credit și nu un card de debit pentru protecție suplimentară.
- Evitați salvarea detaliilor cardului dvs. pe un site web.
- Protejați dispozitivele utilizate pentru cumpărături și asigurați-vă că aplicați patch-uri și actualizări cât mai curând posibil.
- Utilizați o parolă unică și complexă pentru fiecare cont online.
Știrile false
Fake news nu este nimic nou; am văzut cum au afectat evenimente semnificative din trecut. Cu toate acestea, în timpul crizelor naționale și globale, problema și impactul proliferării de știri false este mai reală ca niciodată. În acest moment, este deosebit de important să se acorde atenție sursei și validității informațiilor înainte de partajarea sau acționarea asupra acesteia.
Am văzut deja sfaturi despre sănătate și despre medicamentele antiinflamatoare care circulă prin diverse media, inclusiv WhatsApp și rețelele de socializare, și chiar și prin site-uri de știri online valabile. Proliferarea știrilor false nu va face decât să încetinească și să încurce eforturile de diseminare a informațiilor și sfaturilor utile și esențiale. Din acest motiv, recomandăm oamenilor să aibă grijă suplimentară pentru a valida informațiile pe care le consumă și le împărtășesc pentru a evita adăugarea la problemă.
- Aveți încredere numai pe site-urile de știri validate și de renume
- Căutați să verificați informațiile transmise, inclusiv prin intermediul aplicațiilor de mesagerie și social media.
- Dacă nu puteți verifica informațiile, nu le împărtășiți. Fiți responsabil cu informațiile pe care le transmiteți sau le repostați.