Președintele PMP Argeș, solicită înscrierea pescuitului pe lista activităților permise după 15 mai, odată cu relaxarea restricțiilor datorate răspândirii noului Coronavirus. ”Avem în România peste un milion de pescari recreativi/sportivi. De asemenea, pescuitul recreativ se încadrează perfect în normele distanțării sociale”, precizează Cătălin Bulf.

Vă prezentăm și scrisoarea deschisă pentru înscrierea pescuitului pe lista activităților permise după 15 mai, formulată de Fishing Mall, Fishing and Hunting Expo și Fishing and Hunting Channel, branduri aflate în mijlocul pescuitului recreativ/sportiv din România.
SCRISOARE DESCHISA: inscrierea pescuitului pe lista activitatilor permise

Aceasta scrisoare deschisa sustine relaxarea restrictiilor datorate raspandirii noului Coronavirus si deschiderea pescuitului sportiv, in 3 etape.

In atentia:

Presedintiei Romaniei

Guvernului Romaniei

Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta

SCRISOARE DESCHISA

Peste 1.000.000 de romani practica pescuitul sportiv / recreativ si reprezinta o platforma prin care sunt create mii de locuri de munca, aducand un aport deloc de neglijat la PIB-ul Romaniei. Importatorii de echipamente specifice acestei activitati, retaileri si producatori isi combina eforturile cu investitorii din zona serviciilor, turismul beneficiind din plin de pe urma acestor activitati in aer liber. Exemplul din Delta Dunarii este edificator, acolo unde in 2019 au fost eliberate 150.000 de permise de pescuit recreativ in perimetrul rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

Caracterul benefic al pescuitului cu undita si lanseta este recunoscut in toate tarile europene, mai ales in contextul artificializarii mediului de viata si al poluarii din zonele urbane, fiind un argument important in atragerea tinerilor catre natura. Pescuitul este nu doar un mijloc de relaxare si un prilej de educatie in spiritul naturii, ci si un sport recunoscut oficial de Ministerul Tineretului si Sportului. Romania este afiliata la Federatia Internationala de Pescuit Sportiv, avem sute de sportivi legitimati la cluburi de profil, iar loturile nationale de pescuit sportiv ale tarii noastre au urcat de multe ori pe podiumul Campionatelor Mondiale in ultimii 15 ani, castigand inclusiv medalii de aur, aducand tricolorul si imnul Romaniei in prim plan mediatic international.

In conditiile pandemiei cu noul coronavirus politicile guvernamentale de izolare si distantare sociala au dat rezultate de necontestat, Romania fiind una dintre tarile din UE care are – in aceasta conjuctura epidemiologica globala – printre cele mai scazute rate de mortalitate din Europa, raportate la numarul de locuitori. Data de 15 mai este un moment asteptat de toata lumea si nu reprezinta doar prilejul pentru relansarea economica, ci si sansa de reduce din tensiunea sociala acumulata inevitabil in cele 6 saptamani de restrictii. Suntem cu totii constienti ca doar o relaxare treptata a acestor restrictii va putea continua politica de succes a Guvernului in oprirea raspandirii Covid 19. Stim deja ca in lista de activitati permise dupa 15 mai vor face parte doar cele care fac posibila in continuare distantarea sociala, iar pescuitul recreativ este cu siguranta o astel de activitate.

Modificarea calendarului competitional in pescuitului sportiv este inevitabila, doarece aceste manifestari implica prezenta unui mare numar de sportivi si inca nu se pot incadra in lista activitatilor permise imediat dupa 15 mai. In schimb pescuitul recreativ se incadreaza perfect in normele distantarii sociale, chiar mai bine decat plimbarea cu bicicleta, joggingul si alte sporturi in aer liber. Malurile apelor sunt locuri mult mai sigure de exemplu decat parcurile, deoarece nu intra in categoria zonelor cu aglomerare umana. De asemenea, prin definitie, pescuitul – indiferent ca este vorba despre pescuit cu lanseta sau undita, la pesti pasnici sau la rapitori – este o activitate individuala si impune distante mari intre pescari pe ape sau pe malul acestor ape, 10 – 15 metri fiind distanta minima la care se poate pescui in conditii normale. Chiar si asa pot fi stabilite reguli prin care sa fie interzise grupuri mai mari de trei pescari de exemplu pe mal, sau o singura persoana in barca. Este stiut ca in general apele destinate pescuitului recreativ au standuri amenajate, individuale, aceasta demarcare a locurilor de pescuit putand chiar fi standardizata si impusa tutuor detinatorilor de balti si amenajari piscicole private.

Intelegem pe deplin ca activitatile de pescuit recreativ care implica si activitati de tip HoReCa inca nu sunt acceptabile imediat dupa 15 mai, mai ales ca exista studii care atrag atentia ca Romania inca nu a atins varful pandemic. In schimb, avand in vedere toate cele expuse mai sus, consideram ca in prima etapa a relaxarii restrictiilor datorate raspandirii noului Coronavirus este posibila ridicarea restrictiilor privind accesul la baltile si amenajarile piscicole private, acolo unde activitatea de pescuit recreativ poate fi foarte bine monitorizata si controlata. Odata cu trecerea varfului epidemiologic, ar putea fi posibil al doilea pas, in conformitate cu Ordinul anual de prohibitie piscicola, care inceteaza la 1 iunie. De la aceasta data ar putea fi posibila o relaxare a restrictiilor, permitand accesul pe malul apelor publice, asa cum sunt raurile si Dunarea, cu aceleasi reguli speciale de distantare sociala, legata de formarea grupurilor de pescari. Un al treilea pas al relaxarii in ceea ce priveste pescuitul recreativ va fi posibil in momentul in care activitatile HoReCa vor fi permise, acesta fiind si momentul in care activitatile sportive legate de organizarea concursurilor de pescuit vor fi posibile.

Fishing Mall, Fishing and Hunting Expo si Fishing and Hunting Channel sunt branduri aflate in mijlocul pescuitului recreativ/sportiv din Romania. Vorbim aici in primul rand despre activitati legate de importul si desfacerea echipamentelor de pescuit, dar si de faptul ca suntem organizatorii celei mai mari expozitii de echipamente de pescuit recreativ/sportiv si vanatoare din Romania, un loc unde se intalnesc cei mai importanti antrepenori din acest domeniu. Fishing and Hunting Channel este un post de televiziune dedicat pescuitului, vanatorii si activitatilor outdoor, care emite in 11 tari din Europa Centrala si de Est, inclusiv Romania, fiind un brand ce ocupa cea mai importanta pozitie la nivel national si international in presa scrisa si in audiovizualul din aceasta parte a Europei. Iata de ce, prin pozitia pe care o ocupam in aceasta nisa a activitatilor de outdoor, va rugam atat in numele celor peste un million de pescari recreativi/sportivi, cat si in numele antrepenorilor ce au activitati in acest domeniu, sa luati in considerare propunerea de includere a pescuitului recreativ/sportiv pe lista activitatilor ce vor putea fi permise gradual dupa data de 15 mai, in conformitate cu strategiile guvernamentale pentru a asigura o iesire din aceasta criza epidemiologica, sociala si economica cu care ne confruntam.

O ignorare a semnalelor sutelor de mii de aderenti la aceste activitati outdoor ar putea fi considerata o discriminare fara argument in momentul in care alte activitati outdoor ar fi permise dupa data de 15 mai. In plus, pescuitul ca activitate recreativa in cadru natural, ar putea fi o supapa importanta pentru descarcarea tensiunilor sociale a unui important segment din populatie si in acelasi timp un semn ca autoritatile saluta si sustin existenta acestei activitati foarte populare in Romania. Cu riscuri minime epidemiologice, strategia de relaxare graduala a restrictiilor legate de pescuitul recreativ/sportiv in trei etape, ar fi o gura de oxigen atat pentru segmentul economic legat de piata echipamentelor de pescuit, cat si pentru sutele de mii de cetateni ai acestei tari care investesc in aceasta pasiune si care sunt obisnuiti sa isi petreaca anual multe ore in aer liber, in compania pestilor si apelor.

Cu deosebita consideratie si convingere ca veti intelege argumentele nostre

Fishing and Hunting Channel

Fishing Mall

Fishing and Hunting Expo