Vinul…cui nu îi place să se delecteze ocazional cu un pahar din această licoare îmbătătoare? Nici prea tare, dar nici slab, acesta reprezintă una dintre cele mai iubite băuturi din lume de foarte mult timp.
Mesopotamienii au fost primii care au descoperit rezultatele miraculoase ale procesului de fermentare a strugurilor, tehnică transmisă apoi și egiptenilor. Grecii sunt, însă, cei care au făcut băutura cunoscută pe scară largă, vinul fiind și principala lor marfă de export. Astăzi s-a creat o întreagă industrie mondială în jurul culturii strugurelui, una dintre cele mai rafinate. Dacă și tu te numeri printre cei cu adevărat pasionați de asta, atunci ai ajuns unde trebuie!
Iată 3 podgorii recunoscute la nivel mondial pe care nu vrei să le ratezi!
-
Zuccardi Valle de Uco (Argentina)
Minunata podgorie argentiniană surprinde de la prima vedere cu câmpuri întregi de vițe la mare altitudine, atipice și greu de întreținut, dar și cu arhitectura unică a restaurantului destinat degustării. Clasându-se doi ani consecutivi pe locul întâi în lume, Zuccardi Valle de Uco din Mendoza rămâne una dintre cele mai bune experiențe viticole pe care un împătimit le poate avea. Așezate la poalele munților, aflate la 1100 de metri deasupra nivelului mării, vițele se întind până în apropierea râului Tunuyan, de unde își iau și apa necesară.
Podgoria îi aparține lui Sebastian Zuccardi, care își concentrează toată atenția pe elaborarea unei vițe cât mai originale, folosind proprietățile unice ale solului. Cele mai cultivate soiuri pe care le poți întâlni aici sunt Malbec, Cabernet Franc, Bonarda și Tempranillo, rezultate doar datorită solului eterogen și prezenței unor mari stânci calcaroase. De aici provin tonurile concentrate și apăsătoare ale vinurilor din familia Malbec.
O vizită la această podgorie începe, bineînțeles, cu nesfârșitele culturi de viță-de-vie, unde primești de la experți toate informațiile necesare. Apoi turul se mută în interiorul cramei, construită tot numai din elemente autohtone, pentru o bună păstrare a aromelor vinului. Aici poți învăța despre îndelungatul proces de vinificație, după care începe degustarea. Vizita se încheie cu o masă la restaurantul de acolo, unde poți simți cu adevărat savoarea vinului de neegalat.
-
Château Smith Haut Lafitte (Franța)
Bineînțeles că Franța nu poate lipsi de pe lista celor mai bune podgorii din lume. Mai ales regiunea Bordeaux, de la al cărei nume vine și denumirea vinului celebru. În această zonă, însă, plantația lui Daniel și a lui Florence Cathiard nu are competitor. Întinsele culturi de viță împrejmuiesc castelul pe care cei doi soți l-au transformat în cramă, restaurant și chiar un hotel cu SPA unde ești așteptat la o ședință de „terapie cu vin”.
Aflată chiar în apropierea orașului Bordeaux, în comuna Martillac, podgoria se întinde pe nu mai puțin de 78 hectare. Aici cresc 7 soiuri de struguri albi și negri, într-un sol unic de pietriș, din care rezultă apoi vinul lor emblemă, Cabernet Sauvignon. Terenul pe care se cultivă, format dintr-un mix de pietre de râu și semiprețioase, este cel care conferă vinului aroma subtilă de fum. Și tehnicile lor contribuie, însă, la produsul final, cei doi soți preferând alternativele clasice de culegere manuală și de arat cu calul în locul celor moderne și automatizate. Pentru conservarea vinului se îndreaptă spre noile metode apărute, de aceea acest mix constant între vechi și nou are efecte magice asupra băuturii produse.
Dacă deja nu mai poți aștepta și vrei să guști chiar acum celebrul vin, atunci fă-ți bagajele și pregătește-te de drum! Cu doar un click poți beneficia de transportul din România în Franța cu Tabita Tour, la un preț cât se poate de accesibil. Deci nu mai sta pe gânduri și oferă-ți cel mai bun cadou spontan!
-
Domäne Wachau (Austria)
În mod neașteptat, podgoria austriacă ocupă, într-adevăr, locul trei mondial printre cele mai bune culturi ale viței-de-vie. Domeniu chiar din regiunea Wachau, el a fost recunoscut de UNESCO drept una dintre cele mai bune plantații deluroase, o locație cu puternice accente baroce. În subteran se află crama, organizată în tuneluri vechi de 300 de ani ce împânzesc toată regiunea, ce se întâlnesc apoi în același punct: castelul baroc transformat în centrul întregii operațiuni. Destinația a prins notorietate relativ recent, în ultimii 15 ani, când, sub conducerea directorului Roman Horvath MW și a somelierului Heinz Frischengruber, și-a căpătat renumele pe care îl are astăzi.
Culturile oferă vizitatorilor ei niște băuturi unicat, specifice zonei și produse doar aici: minunatele soiuri de Riesling și Grüner Veltliner, unele dintre cele mai de calitate din întreaga lume. Dacă vrei să guști și tu din faimoasele vinuri, vei fi fericit să afli că podgoria e deschisă pe toată perioada anului. Un tur normal durează aproximativ o oră și jumătate și începe în magazinul de băuturi, înainte de explorarea cramei baroce și a infinitelor tuneluri de depozitare. Totul se termină cu o degustare, dar pentru cei mai aventuroși se pot organiza și drumeții pe dealurile pitorești pline de viță-de-vie!
Degustarea de vin, după cum se observă, e o experiență completă, presărată cu puțină aventură și relaxare. Vezi locuri noi, afli ceva ce înainte poate nici nu știai și la sfârșit te alegi și cu câteva vinuri bune de lăsat moștenire. O excursie la faimoasele podgorii te poate transforma dintr-un băutor pasionat, într-un adevărat cunoscător. Așa că nu mai aștepta și rezervă-ți chiar azi bilete de călătorie! Experiența sigur va merita!
Foto: Unsplash.com