Antreprenorii de succes sunt cei conștienți de importanța dezvoltării lor permanente și de faptul că învățarea nu se oprește în școală. Mai mult, mijloacele de a învăța sunt în prezent nelimitate și trebuie exploatate la maximum.
Nu este nicio îndoială legată de faptul că mediul online a început să fie utilizat tot mai des drept sursă de informare și că poate constitui o bază pentru cunoștințe în diverse domenii. Totuși, pentru aprofundare și o mai bună panoramă asupra domeniului, internetul nu este suficient. Cărțile au rămas una dintre cele mai valoroase surse de informare. Cei mai bogați oameni din lume au declarat frecvent că cititul reprezintă un obicei pentru ei și recomand cu drag tinerilor să implementeze același obicei, ceea ce nu poate fi o simplă coincidență.
Cărțile închid între coperți idei care au schimbat lumea sau care pot sta la baza unor noi idei sau a dezvoltării personale. Același principiu se aplică și cărților despre afaceri. Pentru orice antreprenor de succes sau chiar pentru antreprenorii la început de drum există cărți de business care îi pot aduce față în față cu ceva cu totul nou și care poate fi implementat în propria afacere.
Bineînțeles, o carte nu vă poate aduce instant un miliard de dolari. Depinde în totalitate de dumneavoastră să acționați. Totuși, v-am pregătit câteva sugestii de cărți despre business, în limbi străine de circulație internațională, care includ principalele idei fundamentale care trebuie aplicate în vederea obținerii succesului în afaceri.
- Atomic Habits de James Clear
Când vine vorba de business și economie ne gândim întotdeauna că este nevoie de ceva wow, de cele mai importante activități pe care le facem. Totuși, succesul în afaceri și în viață în general depinde de micile obiceiuri pe care le includem în rutina de zi cu zi, transformându-le în automatisme. Oamenii de succes construiesc de la micro la macro, începând cu ei înșiși. Probabil aceasta este cea mai importantă lecție. Totuși, între coperțile sale se mai ascund multe alte idei care nu apar în orice cărți de antreprenoriat.
- The richest man in Babylon de George S. Clason
Cartea lui Clason oferă o nouă perspectivă asupra a ceea ce înseamnă administrarea finanțelor, mai precis a banilor. Printr-un exemplu inedit – Arkad, un om extrem de bogat, dar și generos în aceeași măsură și o intriganta călătorie în timp în antichitatea vestitului Babilon, autorul demonstrează că principiile de bază s-au menținut constante pentru o perioadă de timp extrem de îndelungată.
Printre acestea se numără: importanța alimentării unui fond de rezervă, importanța dezvoltării talentelor și abilităților personale pentru a câștiga mai mulți bani, multiplicarea avuției, asigurarea unui venit pentru viitor, etc. Singura diferență este poate înlocuirea banilor cu aurul, care și-a păstrat semnificația încă de atunci. Nu ezitați să o răsfoiți pentru a descoperi mai mult!
- Deep Work de Cal Newport
Concentrarea ca superputere în mediul perturbator în care trăim poate face cu siguranță diferența între succes și eșec. Însăși abordarea acestei probleme o propulsează în rândul celor mai bune cărți de business. Mai întâi, cititorul trebuie să conștientizeze importanța muncii profunde și abia apoi să ia contact cu niște idei fundamentale prin care să ajungă la o astfel de performanță. Concentrarea este o abilitate care trebuie exersată și antrenată și care contează cu atât mai mult pentru un antreprenor care muncește pentru visul său decât pentru un angajat.
- Extreme ownership de Jocko Willink
Cine a spus că tacticile militare nu pot fi adaptate și aplicate cu succes și în domeniul businessului sau leadershipului? Prima problemă abordată este „Winning the War Within”, ceea ce poate induce o stare de confuzie la început. Suntem obișnuiți să ne concentrăm pe exterior, când focusul ar trebui să fie încă de la început pe noi înșine. În mod evident, combaterea „adversarilor” nu este neglijată, dar este un pas mult prea riscant pentru o structură internă instabilă.
- Can’t hurt me de David Goggins
Pornind de la propria experiență tragică, marcată de insuficiențe pe plan material, abuzuri și prejudecăți, autorul a elaborat o regulă a celor 40 de procente, arătând că autodisciplina și munca grea pot schimba destine. Dacă aveți nevoie de inspirație și motivație, este cu siguranță cartea de care aveți nevoie în acest moment pentru a face o schimbare care să conteze cu adevărat.
Există multe alte cărți de business recomandate de specialiști, care pot completa cu succes succinta listă de mai sus. Totuși, cele menționate pot fi considerate o bază solidă și au fost selectate în așa fel încât să fie cât mai diverse. Aspectele abordate esențiale pentru atingerea țelului sunt diferite, dar punctul de plecare este mereu același – sinele. Pentru a clădi o afacere de succes este nevoie de multe ori de o reclădire a propriei persone, într-o formă mai disciplinată, mai puternică și mai determinată să obțină ceea ce merită atât pe plan profesional, cât și personal.