Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, prezent la dezbaterea Salvați Copiii, a vorbit despre siguranța pe Internet a copiilor și despre riscurile educației online. Oficialul a precizat că, în acest moment, sunt 163.000 de școli care au cursuri online, nu față în față.
„Dacă anul trecut, la întâlnirea miniștrilor Educației din Europa, lucrurile erau privite cu mai mult optimism din perspectiva digitalizării educației, experiența ne-a arătat că predarea online, fără a avea pregătirea necesară, are vulnerabilități. Educația va avea o componentă digitală mai pronunțată, însă ea trebuie făcută cu precauție. Siguranța pe internet este un element esențial. Anul acesta, la întâlnirea miniștrilor Educației, abordarea s-a nuanțat, s-au relavat neajunsurile educației online, în contextul crizei sanitare. (…)
Sunt afectați și părinții, și profesorii, întreaga societate e afectată de elementele din studiul Salvați Copiii. Pentru persoanele care au deja probleme de sănătate mintală, toată această perioadă de forțare a lucrului pe Internet, 4 ore pe zi, pentru 80% dintre copiii, e mult. Ministerul Educației și alte autorități au distribuit mai mult de 100.000 de tablete, cu internet inclus. Acele tablete nu sunt folosite doar în procesul educațional.
La finalul săptămânii trecute, erau 163.000 de școli în online – doar 1% din școli, dar asta înseamnă că 200.000 de copii se bazează exclusiv pe Internet. (…)
Este un termen nou, oboseala online – se referă la sentimentul de epuizare după cursuri online lungi, după videoconferințe.
Mai e un aspect grav: confuzia rolurilor, părinții se comportă ca profesorii, sunt mai implicați în teme. (…)
Există o inițiativă a Ministerului Educației, o aplicație prin care copiiii să-și poată auto-evalua nivelul de stres și de anxietate.”, a precizat ministrul Educației, domnul Sorin Cîmpeanu., transmite Salvati Copiii.