Ferrari a declarat luni că unele documente interne au fost postate online și că producătorul de mașini sport de lux lucrează pentru a determina cum se va întâmpla acest lucru, potrivit unui raport Reuters citat de Teller Report.

Ferrari a adăugat că nu are nicio dovadă a unei încălcări a sistemelor sale sau a prezenței unui ransomware și a spus că nu a existat nicio întrerupere a activității și a operațiunilor sale.

Corriere della Sera a citat de pe site-ul Red Hot Cyber ​​​​că Ferrari a fost victima unui atac cibernetic și au fost publicate 7 GB de documente astfel încât mii de documente interne, fișe de date și manuale de reparații au fost făcute publice.

Acesta a adăugat că presupusul atac a fost comis de banda cibernetică „RansomEXX”.

Detaliile despre presupusul atac cibernetic au apărut la patru zile după ce divizia de curse a companiei a anunțat un nou parteneriat cu firma de securitate cibernetică Bitdefender.

Ca parte a acordului, producătorul auto va „explora și evalua produsele și serviciile BitDefender de securitate cibernetică pentru a le integra în afacerea sa”.

„Suntem încântați să ne angajăm în acest nou parteneriat cu Bit Defender, cu care împărtășim valori precum cel mai înalt nivel de competență tehnologică, urmărirea excelenței în performanță și o cultură a securității”, a declarat mai târziu, directorul echipei Scuderia Ferrari, Mattia Binotto acum o săptămână preluat de un site de stiri din Romania. Suntem curioși dacă același site ne va cita la rândul lui si va prelua această știre.

Și dacă acest ultim atac se dovedește a fi real, va fi a doua oară când Ferrari va fi vizat de infractorii cibernetici în 2022.

În urmă cu câteva luni, Ferrari a anunțat un acord cu compania elvețiană de blockchain Velas Network pentru a crea jetoane nefungibile (NFT) pentru mase, ca formă de comerț digital.

Cu toate acestea, un subdomeniu online aparținând Ferrari a fost deturnat, folosit pentru a găzdui o înșelătorie care vizează jetoane nefungibile și a rulat câteva luni înainte de a fi în cele din urmă eliminat.

Compania românească a devenit partenerul Ferrari în domeniul securității cibernetice după ce timp de mai bine de 12 ani aceasta avusese un acord cu Kaspersky Lab, timp în care nu au avut loc astfel de incidente. Acordul între Scuderia Ferrari și Kaspersky Lab a fost întrerupt în martie la începutul invaziei ruse din Ucraina.

Acum apar întrebările. În România se merge pe repede înainte pentru promovarea companiei romanesti interzicând pur si simplu produsele Kaspersky pe motiv că ar avea legături cu rușii. Am mai scris aici ca singura legătură în momentul actual este locul nașterii fondatorului companiei. Acum observăm ca soluțiile de securitate Bidefender nu sunt așa de sigure. Suntem convinși ca nici o astfel de soluție nu este 100% sigură. Dar de ce să înlocuim o soluție verificată în timp cu una care dă rateuri? Cine va răspunde pentru pierderile cauzate de o astfel de înlocuire a soluțiilor antivirus? Guvernul și Parlamentul României văd aceste pierderi doar ca pe o statistică simplă. Oare noi, plătitorii de taxe și impozite, ne asumăm aceste pierderi?