2.544 de fagi seculari din Argeș sunt oferiți spre adopție. Aceștia se găsesc în comuna Nucșoara și sunt printre cei mai spectaculoși din Europa. Cifra face referire la altitudinea Vârfului Moldoveanu, cel mai înalt vârf montan din România, care se află în județul argeș.
In timp ce unii dintre noi adoptă o pisică sau un cățel, alții pot opta pentru un fag secular pentru suma de 700 de lei. Banii vor fi investiți în dezvoltarea infrastructurii de vizitare iar fagii vor fi incluși în circuitul turistic.
Arborii, exemplare unice în Europa, au între 200 și 400 de ani și circumferința ajunge până la 9 m.
Programul de adopție a fagilor se înscrie în campania „Pădurea poveștilor nemuritoare” și este o inițiativă a Primăriei Comunei Nucșoara, realizată cu sprijinul Fundației Conservation Carpathia și își propune să protejeze unii dintre cei mai spectaculoși fagi seculari din Europa și să contribuie la dezvoltarea turistică a zonei.
Cei care adoptă fagul pot opta să-și lase pe siteul Carpathia.ro o poveste care ulterior va fi editată, înregistrată audio și imprimată pe un cod QR ce va fi plasat pe arborele adoptat. În acest fel, de fiecare dată când cineva scanează codul QR, va putea citi povestea respectivă și se va putea conecta cu persoana care a adoptat arborele. Un fag poate fi adoptat pentru o perioadă de 7 ani, iar adoptatorii primesc prin email un certificat de adopție cu imaginea arborelui ales și coordonatele GPS ale acestuia. Cei care vor să se alăture proiectului, însă preferă să adopte un arbore fără a-și lăsa povestea, au și această opțiune pe arboricupovesti.ro.
Conform ONG-ului Carpathia: ” Fagii seculari de la Nucșoara se află pe un teren al primăriei locale, însă din cauza lipsei de fonduri, aceștia nu au fost incluși într-un circuit turistic și nici nu beneficiază de protecție. Începând cu anul 2021, Fundația Conservation Carpathia împreună cu Primăria locală și-au propus să pună în valoare arborii seculari de la Nucșoara într-un proiect inedit, selectând 2.544 de arbori, similar altitudinii celui mai înalt vârf din România, Moldoveanu. Fiecare arbore a fost inclus într-o hartă cu coordonate GPS, a fost fotografiat și are o plăcuță cu un număr.
Pentru a afla mai multe despre campania „Pădurea Poveștilor Nemuritoare” sau pentru a face o donație, vă rugăm să vizitați www.arboricupovesti.ro.”