Senatul a decis: băuturile energizante nu mai pot fi vândute minorilor. Cei care nu respectă regulile vor fi amendați și li se poate suspenda activitatea. Un studiu al Institutului de Sănătate Publică arată că 74% dintre tinerii cu vârste de 16-18 ani au consumat băuturi energizante și au fost cazuri în care s-a ajuns la decesul minorilor. Dacă și deputații vor vota legea, băuturile energizante vor avea interdicție la vânzare la fel ca alcoolul și țigările.

Senatorii au inițiat proiectul de lege care interzice vânzarea băuturilor energizante minorilor după ce au primit date șocante de la Autoritățile Sanitare. Cel mai grav este cazul unui tânăr de 17 ani care, în luna iulie, a murit într-o tabără după ce a consumat patru doze de energizant.

Un studiu efectuat la Universitatea din Miami indică faptul că băuturile cu un conținut ridicat de cofeină pot provoca, în cazul copiilor și adolescenților, crize, atacuri cerebrale sau chiar moartea subită. Şi medicii români atrag atenţia asupra efectelor nocive pe care le pot avea băuturile energizante.

Florin Mitu, medic cardiolog: Energizantele provoacă de multe ori agitație și de multe ori tulburări cardiovasculare la persoanele predispuse. Nu aș recomanda pentru că pot să determine tulburări de ritm chiar la copii și bineînțeles aportul caloric e foarte important: apariția diabetului zaharat, apariția bolilor metabolice la copil sunt declanșate de acest consum de energizante.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară arată că, în Europa, 68% dintre adolescenți și 18% dintre copiii sub 10 ani consumă băuturi energizante. transmite Agerpress.