Trăiască Legiunea și Căpitanul!”, a spus recent liderul SOS, Diana Șoșoacă. Astăzi, președintele României, Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.Mesajul președintelui a fost prezentat de către Cătălina Galer, Consilier de stat – Departamentul Relații cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă, la evenimentul organizat la Memorialul Holocaustului din București.

„Cu prilejul Zilei Naționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, aduc un pios omagiu memoriei tuturor victimelor și îmi exprim compasiunea față de supraviețuitori și de rudele acestora, onorându-i pe cei care, riscându-și viața, i-au salvat de la moarte și i-au ajutat pe cei prigoniți.Rememorarea acelei negre perioade și a cumplitelor tragedii prin care au trecut sute de mii de evrei români care au cunoscut deportarea, foametea, condițiile inumane din lagăre, boala și frigul, suferințele agonizante reprezintă o probă a asumării trecutului și un îndemn de a nu uita istoria. În același timp, în această zi reafirm angajamentul statului român față de valorile democratice și față de prețuirea demnității umane.

Memoria victimelor, poveștile supraviețuitorilor și ale urmașilor acestora ne ajută să cunoaștem consecințele antisemitismului și ale urii și să transmitem adevărul istoric mai departe, împreună cu convingerea că astfel de atrocități nu trebuie să mai fie permise și că întotdeauna vor exista persoane care vor refuza să pactizeze cu răul și vor lupta cu toate forțele pentru ca viața, demnitatea și integritatea să primeze.Introducerea materiei „Istoria Evreilor. Holocaustul”, precum și realizarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și a Holocaustului din România vor contribui la însușirea lecției dureroase a trecutului, astfel încât să fim mereu vigilenți pentru a nu permite răului să se răspândească, iar derapajele de orice fel, intoleranța și discriminarea să fie condamnate și sancționate.”, se arată în mesajul transmis de președintele.