Prima zi de Crăciun din 2018 pică într-o marți. Zilele libere legale de Crăciun 2018 sunt 25 și 26 decembrie. Acestea vor cădea chiar la începutul ultimei săptămâni din an, marți și miercuri. Însă dacă se mai acordă o zi liberă de la stat (luni), în ziua de Ajun, am putea avea o mini-vacanță de 5 zile.Primele zile nelucrătoare din 2019, 1 și 2 ianuarie, care deschid calendarul sărbătorilor legale din 2019.

Deși Executivul nu a anunțat nimic deocamdată, nu este exclus ca zilele de 24 și 31 decembrie să fie și ele libere, așa cum s-a întâmplat în anii trecuți, atunci când făceau punte între zilele libere și weekend-uri.

Pentru salariații a căror activitate nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității, cum ar fi unitatiile sanitare sau cele de alimentație publică, angajatorul este obligat să compenseze cu zile libere în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru muncă prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.