Amnistia și grațierea vor fi reglementate prin OUG. Este ipoteza confirmată atât de premierul Viorica Dăncilă, cât și de liderul PSD, Liviu Dragnea, dar și de mai mulți parlamentari ai formațiunii. În funcție de prevederile OUG pentru grațiere, o bună parte din beneficiari ar putea fi chiar cei care în prezent ispășesc condamnări pentru omor.
Potrivit calculelor Ziare.com, in penitenciarele din Romania sunt 232 persoane condamnate pentru infractiuni de coruptie sau conexe infractiunilor de coruptie. Aproximativ 90% dintre acestia au pedepse sub 5 ani de inchisoare: 36 condamnati pentru luare de mita; 20 condamnati pentru dare de mita; 41 condamnati pentru trafic de influenta; 6 condamnati pentru cumparare de influenta; 35 condamnati pentru abuz in serviciu; 94 condamnati in baza Legii 78/2000 pentru prevenirea si sanctionarea faptelor de coruptie.

Potrivit datelor furnizate de ANP, in privinta infractiunilor, situatia este urmatoarea:

– 5.064 persoane ispasesc pedepse pentru crime – omor, omor calificat, omor deosebit de grav. Cei mai multi detinuti au pedepse de peste 10 ani de inchisoare.
– 3.825 persoane ispasesc condamnari pentru furt, furt calificat sau furtul in scop de folosinta. Cei mai multi detinuti au pedepse pana in 5 ani de inchisoare, dar sunt si cateva zeci de cazuri de furt care au pedepse mai mari de 5 ani.
– 2.770 persoane ispasesc condamnari pentru talharie, talharie calificata sau talharia urmata de moartea victimei.
– 1.969 persoane ispasesc condamnari pentru infractiuni sexuale (viol, raport sexual cu minori, perversiune sexuala, corupere sexuala, agresiune sexuala sau racolarea minorilor in scopuri sexuale).
– 964 persoane ispasesc condamnari pentru infractiuni legate de traficul de droguri. Din acestea, 127 de persoane au condamnari mai mari de 5 ani de inchisoare”, scrie Ziare.com.