Centrul Cultural Pitești pregătește, pentru perioada 26-30 octombrie, noi evenimente cultural-educative, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), potrivit unui comunicat emis de Primăria Pitești
Prelegerea cu tema Omul și mediul în care trăiește, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept din cadrul Universității Pitești.
“Părintele Arsenie Boca afirma că existența omului în această lume este condiționată și determinată de trei factori: destinul, ereditatea și mediul. Acest adevăr este confirmat și de cercetarea științifică. Existența, dar și dezvoltarea personalității omului sunt rezultatul interacțiunii factorilor externi si interni. Cei externi sunt constituiți din totalitatea acțiunilor și influențelor ce se exercită din exterior asupra formării și dezvoltării personalității umane. Aceștia sunt mediul și educația. Factorii interni sunt constituiți din totalitatea condițiilor care mijlocesc și favorizează dezvoltarea psihică, condiții care pot fi de natură biologică, ereditară si psihosocială. Toate aceste influențe exercitate asupra personalității umane pot fi grupate prin raportare la următoarele noțiuni de bază: ereditatea, mediul, cultura și bineînțeles destinul omului. Sfinții părinți spun că destinul omului nu este predeterminarea existenței sale de către Dumnezeu. Destinul omului este desăvârșirea. Dumnezeu nu are pe nimeni de pierdut, spune Părintele Arsenie Boca.
Omul din firea lui consideră că este stăpân peste tot ce-l înconjoară, că toate lucrurile îi sunt cu putință și planeta îi aparține.
Dacă e să privim lucrurile mai profund, noi nu suntem stăpânii planetei, și nu planeta există datorită nouă, dar noi existăm datorită planetei. Planeta este casa trupului nostru și, așa cum avem grijă de casele noastre în care locuim cu familia, așa ar trebui să îngrijim și planeta, care de fapt este baza existenței. În natură toate fenomenele sunt interlegate, avem o conexiune colosală cu fiecare element, particulă din care facem parte.
Omul cu greu își înțelege semenii, dar și mai greu percepe complexitatea vieții. Trebuie să prețuim fiecare vietate, fiecare organism și formă de viață pe care o întâlnim pe calea vieții, de la particulele de aer, apă, la microorganisme, insecte, târâtoare, animale, plante și tot habitatul existent.
Dar nu numai natura este mediul existențial al omului. Familia, societatea, cultura și nu în ultimul rând credința reprezintă dimensiuni ale mediului în care fiecare ființă umană trăiește și evoluează.
Dreptul la un mediu sănătos este consacrat și garantat ca drept fundamental în Constituție. În expunerea noastră intenționăm să ne referim la înțelesurile filosofice, științifice, religioase și juridice ale conceptului de mediu existențial al omului”, spune Marius Andreescu.
Prelegerea cu tema Gheorghe Ionescu-Gion, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Teme Culturale în Emoții Raționale”, coordonat de scriitorul, eminescologul și profesorul de limba și literatura română Lucian Costache.
“Este o emisiune dedicată cărturarului Gheorghe Ionescu-Gion și unei biblioteci ce îi poartă numele și, prin aceasta, aducem un omagiu tuturor celor care se ocupă de Carte. Vom avea prilejul să mulțumim unor învățători și profesori dedicați, dar și anonimilor bibliotecari cu grija lor constantă pentru patrimoniul celor scrise cu efort și uneori cu sacrificii”, subliniază Lucian Costache.
Prelegera cu tema Revista de cultură Argeș – tradiție și continuitate, susținută de scriitorul și filosoful Leonid Dragomir, noul redactor-șef al revistei de cultură Argeș, publicație lunară editată de Centrul Cultural Pitești, sub egida Uniunii Scriitorilor din România.
“Revista Argeș, o revistă cu tradiție de peste 50 de ani, l-a avut ca redactor-șef începând cu noiembrie 2008, până în septembrie 2020, pe Dumitru Augustin Doman. Din octombrie 2020 sunt redactorul-șef al acestei reviste. În această calitate voi încerca să mențin nivelul intelectual pe care revista l-a avut sub conducerea predecesorului meu, cu ajutorul colaboratorilor constanți, la care se vor adăuga și alți scriitori, dintre care unii argeșeni. Revista se vrea mai dinamică”, declară Leonid Dragomir.
Profil de autor – Mara Onel, cea mai tânără autoare de romane polițiste din România, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Gânduri, rostiri, scrieri”, coordonat de poeta Denisa Popescu.
“Mara Onel este elevă, în clasa a X-a, la Colegiul Național ”I.C. Brătianu” din Pitești – Secția Filologie – și olimpică națională la Limba Franceză. A început să scrie povești în clasa a II-a. Primul roman, intitulat ”O adolescentă în Paris”, l-a publicat în clasa a VII-a. ”Trandafir și malachit”, cel de-al doilea roman polițist, care a văzut lumina tiparului un an mai târziu, continuă povestea personajelor cu care a debutat.
În 2019, Mara Onel a publicat alte două microromane – ”La Plaza” și ”O carte de bucate”, deschizând cu ele seria dedicată detectivului Bernard Bertrand. În 2020, din martie și până în septembrie, Mara a finalizat alte șase cărți, două dintre ele – ”Dante” și ”Mademoiselle Poirot pentru o zi” – urmând să fie tipărite în luna decembrie. Marei Onel îi place să observe și să analizeze reacții și comportamente, să studieze profiluri și tipologii, să înțeleagă natura umană în profunzimile ei, care înseamnă deopotrivă lumină și pliuri de întuneric. Genul polițist îi pune în valoare fraza bine timbrată, limpede, imaginarul prolific și calibrat pe teme la zi și pe cauzalități, talentul de povestitor, pentru care narațiunea însăși, nevoia de a o echilibra – astfel încât lectura să fie accesibilă și agreabilă – devin, la un moment dat, o provocare”, sunt considerațiile Denisei Popescu despre invitata ei.
Cenaclul Armonii Argeșene (varianta minimală online), coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români, Filiala Argeș, scriitorul Adrian Mitroi, avându-l invitat pe medicul-poet Constantin Teodor Craifăleanu.
“Constantin Teodor Craifăleanu a fost botezat cu harul poeziei, el fiind născut pe plaiul moldovean. Este un poet de o rară finețe, cu un vers extrem de sugestiv. Știe să mânuiască rimele în așa fel încât să uimească cititorii. Versurile sale ajung să mângâie sufletul oricui. Ursitoarele i-au dat și harul de a fi medic. S-a făcut cunoscut prin volumele lansate și prin articolele care i-au fost publicate în prestigioase reviste de specialitate. Putem spune că doctorul Constantin Craifăleanu, prin manoperele pe care le practică și prin poeziile pe care le scrie, salvează substanța și înalță sufletele”, sunt aprecierile lui Adrian Mitroi despre invitatul său.
Prelegerea cu tema Civilizație și nebunie în istoria lumii, susținută de redactorul-șef al revistei-document Restituiri Pitești, dr. Marin Toma, în cadrul proiectului cultural-educativ “Istorie și istorii cu Marin Toma”, eveniment care se va desfășura live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, marți, 27 octombrie, de la ora 14.00.
“Sunt opinii conform cărora nebunia nu aparține civilizației, ci este cu totul străină de ea și în afara ei. Este nebunia însăși negarea civilizației sau este orânduită către periferia ei? Sau nebunia este parte a cotidianului? Cum au văzut nebunia marii medici și oameni de știință, teologi, scriitori, artiști; dar oamenii obișnuiți? Unii cercetători consideră că nebunia ne fascinează și înspăimântă deopotrivă pentru că ne face să ne simțim firavi și să ne redefinim limitele a ceea ce credem că înseamnă umanul. Ce se ascunde în istoria limbajului în spatele cuvântului nebunie? Cum reacționau oamenii atunci când întâlneau nebuni? Care sunt emoțiile și sentimentele nebuniei? Cum a ajuns nebunia să presupună un stigmat? La toate aceste întrebări și nu doar la ele vom încerca să răspundem, privind în trecutul civilizațiilor și culturilor umane”, spune Marin Toma.
Dezbaterea cu tema Nevoia de mișcare la copii, în cadrul proiectului sub genericul “Olympic Gym Pitești cu Nicoleta Andrei”, coordonat de antrenoarea de balet și gimnastică ritmică Nicoleta Andrei, având-o invitată pe eleva Denisa Constantin.
“Cel mai bine definim copilul drept ”homo ludens” – omul care se joacă. Este activitatea pe care puiul de om o face în mod natural, cel mai frecvent și cu cea mai mare plăcere. Joaca este mișcare, gândire, senzație și simțire, explorare, exersare și învățare. Joaca contribuie în mod esențial la dezvoltarea abilităților motrice, senzoriale și sociale ale copilului, îl ajută să aibă o stare generală bună, fizică și psihică, stare de care depinde chiar sănătatea lui. Despre nevoia de mișcare și punerea în practică a sportului la vârste fragede ne vobește Denisa Constantin, o componentă a lotului de gimnastică ritmică și balet al Centrului Cultural Pitești”, spune Nicoleta Andrei.