De astăzi, 1 august 2025, a intrat în vigoare majorarea TVA, iar restaurantele se așteaptă să piardă și 30% din clienți din cauza scumpirilor. Micile afaceri de familie sunt cele mai afectate, iar patronii anticipează creșteri de prețuri de până la 12%, conform Observator News.”
„Şi clienţii ne întreabă dacă vom mări preţurile de la 1 august şi e o decizie foarte grea. Suntem nevoiţi să mărim. Ne-am fi pierdut clienţii probabil dacă am fi ţinut pasul cu schimbările de preţuri de la furnizori ar fi trebuit să schimbăm de cel puţin patru ori în meniu”, a spus un bucătar reporterilor Observator News.
George Butunoiu, specialist în Resurse Umane, a subliniat că va exista o scădere a consumului: „O să fie o scădere a consumului pe nota de plată. N-o să-şi mai ia atâta mâncare încât să lase în farfurie”. Datele Institutului Naţional de Statistică arată că românii ies din ce în ce mai rar să mănânce în oraș
Sorin Barbu, antreprenor în HoReCa, susține că restaurantele vor deveni mai degrabă o opțiune de weekend sau pentru ocazii speciale. Acesta, care are un lanț de pescării, o băcănie și două restaurante, susține că afacerile sale vor fi mai puțin afectate întrucât poate gestiona cheltuielile suplimentare. Totuși, Barbu anticipează și scumpiri moderate. „Un 5%, maxim. Posibil de la jumătatea lunii septembrie. Vedem exact cât de mult a scăzut consumul şi cât de mult au crescut preţurile”, a declarat el.
Creșterea de TVA care a intrat astăzi în vigoare înseamnă o creștere generală a costurilor pentru români prin scumpirea produselor și serviciilor taxate cu cota standard de TVA, generând efecte inflaționiste și influențând puterea de cumpărare a populației. Pe lângă scumpirea directă a produselor, creșterea TVA contribuie la presiuni inflaționiste, adică o creștere generală a nivelului prețurilor în economie, afectând puterea de cumpărare a consumatorilor.


