Atunci cand vine vorba de educatia financiara, romanii sunt la coada Europei, potrivit statisticilor. In urmatorii ani, lucrurile s-ar putea schimba in bine, insa numai daca adultii de acum nu repeta greselile facute de parintii lor. Specialistii spun ca educatia financiara a celor mici trebuie inceputa de la varste fragede si sustinuta inclusiv in perioada adolescentei. Astfel, adultul de maine va fi mai responsabil din punct de vedere financiar decat membrii familiei sale.
Iata cand ar fi bine sa incepi sa le vorbesti copiilor despre bani si cum ar trebui sa te comporti tu, ca sa fii propriul exemplu de asa DA:
O relatie sanatoasa cu banii incepe cu achitarea datoriilor.
Nu le poti vorbi copiilor despre bani, daca tu insuti nu ai o relatie sanatoasa cu finantele. Perioada optima in care poti incepe educatia financiara a celor mici este la varsta de 4 – 5 ani, cand ei au deja o capacitate buna de intelegere. Insa, le poti povesti despre acest subiect inca de cand incep sa vorbeasca.
Inainte de a-ti educa copiii din punct de vedere financiar, e important sa fii chiar tu instruit la acest capitol, asa ca nu le vorbi despre acest aspect decat in momentul in care bifezi urmatoarele aspecte:
- Plateste-ti datoriile si fii la zi cu plata ratelor
Inainte de a incepe lectia, e bine sa fii tu cu ratele la zi. Plateste-ti datoriile restante sau, daca nu ai toti banii, aplica chiar aici pentru un imprumut rapid, ce se acorda si rau platnicilor. Foloseste suma pentru obiectivul propus, apoi asigura-te ca o returnezi in conditiile agreate.
- Economiseste lunar
Dupa ce iti achiti datoriile lunare, platesti facturile si faci cumparaturile de baza, pune o mica suma deoparte. Chiar daca pare greu, orice leu economisit e mai bun decat nimic. Fa-ti un obicei din aceasta practica si vei vedea ca, in cateva luni, va fi un gest reflex, iar suma adunata din economii va putea fi folosita fie pentru o vacanta, fie pentru renovarea apartamentului.
- Investeste in educatia si dezvoltarea ta
Esti genul de persoana care prefera sa acorde lunar o suma consistenta pentru haine? E timpul sa schimbi acest obicei, daca vrei sa le oferi un bun exemplu copiilor tai. Investeste periodic in educatia ta, indiferent ca e vorba de cursuri online, carti de dezvoltare personala sau un training de specializare. In timp, vei vedea ca banii alocati pentru astfel de lucruri iti vor aduce plus valoare si chiar venituri mai mari.
Exemplul personal este cea mai buna lectie.
Dupa ce te asiguri ca ai urmat pasii de mai sus, poti incepe sa le vorbesti copiilor despre bani. Daca cei mici sunt inca la gradinita, deci prea mici pentru aceasta discutie, explica-le simplu ca folosesti banii la cumparaturi, cand ai nevoie de un anumit produs, dar ca acestia nu sunt nelimitati si sunt alocati doar pentru lucrurile absolut necesare.
Daca ai copii mai mari, poti sa ii implici direct in stabilirea bugetului lunar. Mai mult, le poti cere chiar sa vina cu idei despre cum ati putea economisi mai eficient.
Sursa foto: unsplash.com