Studiul în străinătate nu este o decizie ușoară, nici pentru părinți și nici pentru copii. Însă, de cele mai multe ori se dovedește a fi o experiență minunată în dezvoltarea copilului tău. Chiar dacă știi asta, îți este greu și simți că viața ta s-a schimbat complet de când a plecat de acasă, ceea ce este complet normal.
Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le fac părinții copiilor care studiază în altă țară, este faptul că îi sună mult prea des, dându-le impresia de sufocare. Atunci când copilul studiază la o facultate din străinătate, nu numai că se expune unui nou mod de predare, ci și unei culturi noi. Totodată, învață să se descurce pe cont propriu. După absolvire, va fi pregătit să lucreze într-un mediu internațional, un lucru din ce în ce mai cerut de foarte multe companii din toate domeniile.
Iată 3 lucruri de care să ții cont ca să ai o relație bună cu copilul tău pe parcursul studiilor în străinătate!
- Pachetele nu se demodează niciodată
Nu doar studenții din provincie se pot bucura de pachetele de acasă. Atunci când ești atât de departe de casă și nu ai trăit niciodată singur, mâncarea este într-adevăr o provocare. În primele luni de facultate, foarte mulți studenți apelează la mâncare de tip fast-food. Nefiind obișnuiți cu gătitul, adulții în devenire se îndreaptă către produse ieftine din supermarket, cu preparare rapidă. Mai mult decât atât, în străinătate se întâmplă ca prețurile să fie mult mai mari decât în România. Prin urmare, nu ezita să trimiți pachete cu mâncare. Apelează la Tabita Tour și susține-ti copilul! Sigur va aprecia!
- Nu exagera cu sunatul
Este inevitabil să nu îți fie dor de copilul tău, însă trebuie să înțelegi că el își începe un nou capitol din viață și are nevoie de puțin spațiu ca să se obișnuiască. În aceste circumstanțe trebuie să învețe să fie independent. Cum poate face asta dacă tu îl suni mereu? Totuși, este posibil să se întâmple și invers: el să te sune destul de des. În acest caz trebuie să-l încurajezi să se descurce singur. Fiecare are o reacție diferită. Este un moment greu, însă doar atunci când ești pus în fața dificultăților, poți învăța să te descurci. Odată ce a trecut perioada de acomodare, stabilește mai degrabă intervale fixe în care să aveți apeluri video.
- Bucură-te de timpul petrecut cu tine
Cel mai probabil ți-ai dedicat aproape tot timpul copilului tău. Acum, când nu mai e cu tine acasă și nu mai are nevoie de atenție din partea ta, te simți ciudat. Dacă până acum nu aveai un hobby, este timpul să-ți găsești unul. Mai știi când erai obosită și adormeai imediat? Acum vei avea timp să citești cartea aia care stă pe noptieră de atât de mult timp, sau să petreci mai mult timp cu partenerul tău. Privește partea pozitivă și bucură-te de timpul tău!
Cu alte cuvinte, despărțirea de copilul tău este un moment dificil, însă este important să te adaptezi și să reacționezi cum se cuvine ca să îl poți susține în noul capitol din viața lui.
Sura foto: Storyblocks.com